Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Annonskonjunkturen på väg att vända

Publicerad: 17 juni 2013, 12:53

Den privata konsumtionen växer snabbare än den övriga ekonomin, och marknadschefer för ledande varumärken bedömer att tillväxttakten ökar framöver. Det visar Stampens Marknadschefsindex


Ämnen i artikeln:

Marknadschefsindex

Marknadschefsindex för andra kvartalet landar på 53,5. För första gången på två år är noteringen över 50.  

De marknadschefer som svarar representerar konsumtion för cirka 1 000 miljarder kronor och hälften av dem avser att öka sina marknadsinvesteringar de kommande månaderna. Enbart en av fem kommer att dra ner.

– Marknadscheferna ska vara lika offensiva när det gäller sina egna medieinvesteringar i andra halvåret i år, vilket är en första signal om att annonskonjunkturen kan vara på väg att vända, säger Bosse Svensson som ansvarar för Marknadschefsindex hos Stampen Media Group.

Fler än tidigare bedömer att konsumenterna är beredda till stora kontantutlägg, som att köpa bil, resa eller renovera. Den observationen stämmer väl med att sparandet förväntas minska.

– Ytterligare en positiv signal är att marknadscheferna ser att svenskarna är beredda att ägna mer tid än tidigare åt att låta sig inspireras till köp. Det innebär att konsumenterna väntas shoppa runt både i butiker och på nätet, vilket för det mesta leder till ökad privat konsumtion, säger Bosse Svensson.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Marknadschefsindex

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.