söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Annonsörer spenderar mest pengar på Instagram: ”Små kreatörer är nyckeln för att behålla ledningen”

Publicerad: 4 augusti 2022, 10:00

Annonsörer spenderar betydligt mer pengar på influencer marketing på Instagram än andra plattformar, visar en kartläggning av Insider Intelligence. De spår också att framtiden ligger hos de allra minsta profilerna.

Ämnen i artikeln:

Influencer marketingNyheterTikTok

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Tiktok är inte ens i närheten av Instagram när det kommer till var annonsörer spenderar sina influencer-budgetar, det visar en kartläggning gjord av Insider Intelligence. I år har man spenderat 2,2 miljarder dollar på Instagram-influencer marketing, vilket är överlägset samtliga andra plattformar man tittat på: Youtube (948 miljoner dollar), Facebook (739 miljoner), och Tiktok (774,8 miljoner). 

Samtidigt menar många influencers att de tjänar sämre och märker av mindre engagemang på Instagram, som länge varit plattform nummer ett för gruppen. Även Youtube-stjärnan Therese Lindgren, som är en av Sveriges största influencers, har sagt att hon aldrig tjänat så lite pengar. Och Instagram har försökt röra sig mot Tiktok-hållet, något som dock väckt en hel del backlash.

LÄS MER: Instagram backar efter kritiken

Kartläggningen visar också att det som man definierar som ”mid-tier” eller mellanstora influencers, vilket man definierar som mellan 100 000 och en miljon följare, är de som annonsörer lägger mest pengar på, 1,63 miljarder dollar. Därefter följer makro-influencers med 1,3 miljarder dollar, och slutligen mikroinfluencers där omkring 1,1 miljoner dollar spenderades. Men i framtiden tror Insider Intelligence att de allra minsta, som man kallar nano-influencers, kommer ta en allt större del av kakan. 

Till Adage säger analytikern Jasmine Enberg att många varumärken ser värdet i mindre influencers.

– Generellt sett är det billigare att jobba med mindre influencers, och de har ofta högre engagemang. Instagram rör sig mot att bli mer likt Tiktok, där många små kreatörer är just nu. Det är en nyckel för att Instagram ska behålla ledning inom influencer marketing, speciellt när Tiktok-kreatörer börjar få konkurrenskraftiga följarantal.

LÄS OCKSÅ: Så jobbar varumärken fram succéer på Tiktok: ”Folk hatar reklam” 

Olika typer av influencers

Makroinfluencer

Fler än en miljon följare

Mid-tier influencer
Mellan 100 000 och en miljon följare

Mikroinfluencer
Mellan 5 000 och 100 000 följare

Nanoinfluencer
Färre än 5 000 följare

Källa: Insider Intelligence

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev