Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Annonsskandal skakar DDB

Publicerad: 2 september 2009, 11:41

Amerikanska reklamtävlingen One Show tycks vara på väg in i en ”Dubai Lynx”-skandal. Ett av årets vinnande bidrag från DDB Brazil för WWF är en fejk. Därtill försöker reklamen exploatera terrorattacken på World Trade Center.

Ämnen i artikeln:

WWF

Billy Andersson

billy.andersson@resume.se


Annonsen för WWF signerad DDB Brazil. Men WWF tackade nej till annonsen.

I går, tio dagar innan 11 september, dök en ny printannons för World Wildlife Fund, WWF, upp på  amerikanska reklambloggar som Mediabistro och Adrants.

På bilden navigerar en rad passagerarflygplan in mot Manhattan med de två World Trade Center-tornen intakta. Texten lyder ”The tsunami killed 100 times more people than 9/11. The planet is brutally powerful. Respect it. Preserve it. www.wwf.org”.

Indignationen på bloggarna var stor. ” This is everything that's wrong with the creative end of this business, all wrapped up in one shitty ad.” stod det i en kommentar på Agency Spy.

Ganska snabbt kom det fram att det var DDB Brazil som gjort reklamen och i maj vann byrån pris på One Show med bidraget.

Varför WWF-reklamen dök upp just nu är oklart. Den har inte synts till tidigare, inte ens i maj när den vann på One Show. Det fans en förklaring. I går kväll gick WWF ut med ett pressmeddelande där organisationen fördömer annonsen och försäkrar att man inte har något med den att göra. Enligt WWF har DDB Brazil, eller ”outside advertising agency” som det står i pressmeddelandet, presenterat reklamen för WWF som omgående tackade nej.

I pressmeddelandet påpekar WWF att annonsen använder deras logga utan tillåtelse.

I går kväll hade inte ledningen för One Show reagerat på nyheten. Tidigare i år blev det stor skandal vid Dubai Lynx när det visade sig att en lång rad av bidragen från byrå FP7 Doha var felaktiga, påhittade och inte godkända av kunderna.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev