Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arba Kokalari till EU: "Viktigt att ha en bakgrund inom kommunikation"

Publicerad: 28 maj 2019, 12:32

Arba Kokalari.

Electrolux globala press- och pr-chef Arba Kokalari blir ny Europaparlamentariker för Moderaterna. Hon ser sin bakgrund inom kommunikationsbranschen som en stor fördel i sitt nya uppdrag.


Ämnen i artikeln:

TreElectroluxModeraternaEuropaparlamentet

Arba Kokalari har länge varit aktiv inom Moderaterna och har tidigare kandiderat till både riksdagen och Europaparlementet, samt varit politisk sakkunnig åt Carl Bildt under hans tid som utrikesminister. Förutom det politiska engagemanget har Arba Kokalari en karriär inom kommunikationsbranschen och har bland annat jobbat hos Resumé och med pr hos telekombolaget Tre. Idag har hon rollen som global press- och pr-chef på elektronikjätten Electrolux.

Efter söndagens EU-val står det klart att Arba Kokalari tar plats i EU-parlamentet. När Resumé når henne på telefon är hon påväg ner till Bryssel.

– Arbetet drar igång på en gång. Nu kommer det pågå möten och förhandlingar och i början av juli är det dags för den första stora sessionen i Strasbourg, säger hon till Resumé.

– Mest ser jag fram emot att börja köra igång. Jag har förberett mig länge på det här och har ett stort sug och engagemang för att driva mina frågor i EU-parlamentet. Jag är mest otroligt förhoppningsfull och taggad, fortsätter hon.

Hur har känslorna gått efter söndagens valresultat?
– Det känns fantastiskt roligt, och fortfarande lite overkligt. Jag är otroligt tacksam för alla som har röstat på mig och Moderaterna, och tacksam för alla de hundratals kampanjarbetare från Moderaterna och Moderaternas ungdomsförbund, privata vänner, som kämpat dygnet runt i valrörelsen.

LÄS MER: "Arba Kokalari till Electrolux"

Innebär det här att du lämnar din roll på Electrolux?
– Jag är tjänstledig från Electrolux. Nu när valet är över ska jag prata med min arbetsgivare, men jag kommer bli Europaparlamentariker och det är ett uppdrag som är på heltid.

Vad tar du med dig från din bakgrund inom kommunikation till EU-parlamentet?
– Politik handlar dels om att driva dina egna idéer och sakpolitiska frågor, men också om att kommunicera med medborgarna och väljarna och berätta vad det är man gör. Det är minst lika viktigt. På så sätt är kommunikation en viktig del i politiken. Det jag tar med mig från mitt uppdrag på Electrolux är naturligtvis en stor insikt i om hur det är att jobba i ett internationellt bolag och hur global handelspolitik fungerar, och hur förutsättningarna ser ut för att kunna driva företag idag. Det är en värdefull erfarenhet att ha i mitt nya uppdrag.

Är det en fördel att ha en bakgrund inom kommunikation som Europaparlamentariker?
– En stor del av arbetet i EU-parlamentet kommer handla om att få gehör för sin politik, att nätverka och lära känna mycket människor. Där är det naturligtvis viktigt att ha en bakgrund inom kommunikation och den sociala kompetens som kommer med det.

Har din bakgrund inom kommunikation på något sätt påverkat vilka politiska frågor du håller högst?
– Nej, mitt engagemang för Europafrågor, mänskliga fri- och rättigheter och demokrati har jag alltid haft. Men jag måste säga att det just nu görs mycket bra arbete inom kommunikationsbranschen och näringslivet för att lyfta viktiga frågor och samhällsengagemang, såsom hur näringslivet kan spela en större roll i att hjälpa till att skapa ett hållbart samhälle. Men också hur politiken kan underlätta för alla aktörer, även näringslivet, att ta ett miljömässigt och socialt ansvar.

Vilka tror du kommer bli de största utmaningarna i EU-parlamentet?
– Det finns gott om utmaningar i Europa just nu, men jag tror den största frågan kommer bli förhandlingar om EU:s budget. Det tror jag kommer bli en av de dominerande händelserna under det kommande året.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.