fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ardalan Shekarabi har fortsatt ansvar över spelreklamen

Publicerad: 7 oktober 2019, 11:42

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Foto: Flickr

Ardalan Shekarbi (S) har tagit över som socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll, men kommer fortsatt ha ansvar för frågan om spelbolagens marknadsföring. "Jag har haft en väldigt nära dialog med branschen och det avser jag behålla", säger Ardalan Shekarabi till Resumé.

Ämnen i artikeln:

SpelmarknadsföringArdalan ShekarabiSpelreklam

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


Som civilminister profilerade sig Ardalan Shekarabi (S) bland annat i frågan om spelbolagens marknadsföring, som varit ett hett omdebatterat ämne sedan omregleringen av spelmarknaden trädde i kraft vid årsskiftet. Den 1 oktober tog han över som ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll (S), medan Lena Micko (S) tog över som ny civilminister.

Ansvaret för spelmarknaden kommer dock fortsatt ligga under Ardalan Shekarabi, kan Resumé berätta.

– Statsministern har beslutat att de spelrelaterade frågorna fortsättningsvis ska ligga hos mig, vilket jag är väldigt glad över. Det känns bra att få fortsätta jobba med den här frågan, jag har ju varit med från början när vi satte igång processen med omgörningen av spelmarknaden redan 2014, säger Ardalan Shekarabi till Resumé.

Kommer det påverka på något vis att du numera är socialförsäkringsminister?
– Nej, det kommer inte ha någon påverkan utan jag har ett förordnande med fortsatt ansvar över spelfrågan.

LÄS MER: "Ardalan Shekarabi: 'Omregleringen av spelmarknaden är en framgångssaga'"

Du har profilerat dig starkt i spelfrågan sedan omregleringen. Kan det finnas något problematiskt i att frågan blir så starkt kopplat till en och samma politiker?
– Jag tycker det är bra att politiker stark ställning generellt sätt och jag har alltid försökt vara så transparent som möjligt med mina ställningstaganden, vilket jag kommer fortsätta göra. Jag har haft en väldigt nära dialog med de olika aktörerna i branschen och andra berörda inom den här verksamheten sedan hösten 2014, och det avser jag behålla. Det är viktigt även om man ibland inte håller med varandra att ha en öppen dialog och jag tycker det är värdefullt att vi har den öppenheten i kommunikationen med spelbranschen.

Endast någon månad efter att omregleringen av spelmarknaden gick igenom gav Ardalan Shekarabi spelbranschen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att minska aggressiviteten i spelreklamen. Ministern var dock inte nöjd med de åtgärder som presenterades, och i april tillsattes en utredning om att reglera spelreklamen.

Nu säger Ardalan Shekarabi till Resumé att han ser positivt på hur spelreklamen sedan dess har utvecklats.

– Jag noterar att tonen i spelreklamen har förändrats under den senaste tiden och går åt rätt håll. Jag ser en markant förändring, vilket jag välkomnar.

Vad kommer vara fokus vad gäller spelreklamsfrågan inom den närmaste framtiden?
– Det är flera olika frågor som kommer vara i fokus. Dels handlar det om att följa genomförandet av den nya lagstiftningen och vidta de åtgärder som behövs för att den ska både tillämpas och efterföljas. Spelreklamsfrågan hanteras just nu av utredningen och vi avser följa det arbetet noggrant.

Matchfixning står i fokus just nu, som handlar om att se till att de strukturer som kommit på plats tack vare omregleringen också leder till att vi får föreskrifter och ett systematisk arbete som faktiskt innebär stopp för matchfixning. Det kommer jag återkomma till, men det är en av de frågorna som är relevanta. Dessutom har lootlådor och problematiken kring det dykt upp på dagordningen, där vi noga tittar på erfarenheter från andra länder, fortsätter Ardalan Shekarabi.

Du har tidigare berättat att du är nöjd med omregleringen trots den situation som uppstått gällande spelreklamen. Hur ser du på det idag?
– Jag är väldigt nöjd med omregleringen på så sätt att vi idag har en hög kanalisering av spelbolagen med många av de strukturer vi ville ha på plats som fungerar och gör skillnad. Bland annat "Spelpaus" med möjligheten att stänga av sig från spel. Det visar att staten har tagit kontrollen över marknaden efter två decennier av vilda västern. Sedan pågår arbetet med att justera lagstiftningen där behov finns. Men jag är väldigt nöjd – vi ser att utvecklingen av spelreklamen går åt rätt håll både vad gäller den aggressiva tonen men också vad gäller volym.

Ardalan Shekarabi har tidigare öppnat upp för att det kan bli aktuellt med ett totalförbud mot spelreklam.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev