onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arkdes kritiseras – har spenderat 1,7 miljoner på krishantering efter konstnärskonflikt

Publicerad: 7 september 2022, 10:30

Foto: Christine Olsson

Efter en konflikt med två konstnärer har Arkdes spenderat uppemot 1,7 miljoner kronor av sitt skattefinansierade anslag på krishantering från jurister och pr-rådgivare.

Ämnen i artikeln:

DesignNyheterPR-ByråerPrime

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen, Arkdes, har varit i konflikt med konstnären respektive arkitekten Mikael Olsson och Petra Gipp, då deras namn utelämnats från en informationskatalog om en utställning de medverkat i. Till DN berättar de att i stället för att benämnas som upphovsmän kallades för medverkande, något som de menar har lett till att de utelämnats från stora internationella sammanhang. 

För att hantera konflikten har Arkdes anlitat advokater och pr-rådgivning från Prime. Enligt Dagens Nyheter har man spenderat uppemot 1,7 miljoner kronor på tvisten. Arkdes får årligen omkring 65 miljoner kronor i anslag, då det är en statligt finansierad myndighet.

Till DN säger Marianne Levin, professor i civilrätt med inriktning mot immaterialrätt vid Stockholms universitet, att det kan bli en risk för förtroendet på Arkdes.

– Man kan önska att de hellre lade sina pengar på utställningar som kommer publiken till gagn. Att kostnaderna nu kommer upp till ytan innebär en risk för Arkdes, säger hon.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev