Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ärkebiskopen stolt lobbyist

Publicerad: 2 juli 2013, 07:41

Foto: Andreas Elgstrand

Ärkebiskop Anders Wejryd är på plats i Visby för att lobba. Under veckan träffar han Tobias Billström och Erik Ullenhag för att övertyga om dem det dåliga i en restriktiv invandringspolitik: – Man ska inte överskatta kraften hos de som är negativa.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Anders Wejryd är på plats för att representera Svenska kyrkans värderingar under Almedalsveckan. Han konstaterar:
– Vi är en lite lustig lobbyorganisation eftersom vi inte är ute efter att diskutera våra förmåner eller medlemsmaximering. Vi vill lyfta fram saker som lätt försummas i det offentliga samtalet.

Men du säger ändå att ni är en lobbyorganisation?
– Ja, det är klart vi är, och det skäms jag inte för. Men vi har ju ingen makt längre så det är styrkan i våra argument som avgör vårt inflytande.

Men vad är makt, å andra sidan?
– Ja, det undrar jag också i och för sig. Det har aldrig gått att tvinga människor till religion eller tankesätt i längden.

Det är knappast fördelar med kristendomen som Anders Wejryd är här för att predika.

I stället ska han träffa migrationsminister Tobias Billström och integrationsminister Erik Ullenhag för att uppmana dem till att inte införa begränsningar i invandringspolitiken.

– Jag ska påminna dem om att det finns många som har en generös inställning kring det här och tänker att Sverige blir ett gott samhälle av att vara ett blandat samhälle. Man ska inte överskatta kraften hos dem som är negativa, säger han.

Har du några synpunkter på den politik som bedrivs i dag?
– Det framför jag till dem i så fall. Svenska kyrkan är ingen politisk rörelse. Vi hävdar grundvärderingar och litar på att det politiska samtalet fungerar. Anders Wejryd kan inte på rak arm uppge hur mycket kyrkan lägger på sina aktiviteter under veckan.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.