Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Art directorns bisyssla blir bok

Publicerad: 6 maj 2015, 12:04

Joachim Petterson

Foto: Roland Persson/Pressbild

Joachim Petterson driver kommunikations- och designbyrån Honey Design. Nu har han skrivit boken Bisyssla om sitt fritidsintresse – biodling. Boken är en berättelse om bin och hur man kan bidra till ett bättre ekosystem genom att odla bin.


Till vardags arbetar Joachim Petterson som art director och formgivare och driver kommunikations- och designbyrån Honey Design. Utöver det har han hoppat in som studierektor på Grafiska institutet.  Men stora delar av  fritiden tillbringar han i trädgården hemma i Bromma i Stockholm där han har fyra bikupor.

–Som biodlare får du väldigt mycket tillbaka för den tid du lägger ner. För min del handlar det inte bara om honungen. Att arbeta med bina, känna värmen från dem och insupa doften av vax och honung fyller en terapeutisk funktion. Det är rogivande att bara vara vid kuporna, att se bina kommunicera med sina danser och studera hur samhället utvecklas med årstiderna. Man blir faktiskt rätt fäst vid de små lurviga vännerna, säger Joachim Petterson i en kommentar och fortsätter:

–Dessutom ger biodlingen närhet till naturen och det känns tillfredsställande att veta att jag gör något bra som är till glädje för många. När jag ser dignande fruktträd i grannskapet vet jag att det bland annat är tack vare mina bin som de får så många och stora frukter.

Intresserad av bi och biodling har Joachim Petterson varit sedan barnsben och som liten gjorde han en bikupa i slöjden. Men det var i samband med en allvarlig olycka 2002 som han omvärderade sitt liv och prioriterade biodlingen.

–När jag blev biodlare var intresset för bin inte lika stort som nu. Idag har allt fler förstått hur viktiga bina är, och deras hälsa och hotet mot deras existens är en global angelägenhet. Pollineringsarbetet som bin och humlor utför är nödvändigt för vår överlevnad. Tre fjärdedelar av det vi äter har sin grund i denna viktiga insats som inte kostar oss ett öre, säger Joachim Petterson i en kommentar.

Boken släpps den 19 maj.

Linnéa Kihlström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.