Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åsa Linderborg: Fälls Cissi Wallin står medierna på tur

Publicerad: 12 mars 2018, 06:41

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg har tidigare varit kritisk mot Expressen och Dagens Nyheters publicistiska hållning under #metoo-rörelsen.

Foto: Andreas Elgstrand

Medierna bör följa Cissi Wallin-fallet med intresse, Johansson (S) vill sätta press på nätjättarna och Svenska Dagbladet granskar influencerbranschen. Det och mer i veckans första morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

#MeTooInfluencer marketingMorgan JohanssonLasse GranqvistInfluencers of SwedenUlf NilssonÅsa LinderborgLinda HörnfeldtGoogleCissi Wallin

Åsa Linderborg: Om rättväsendet fäller Cissi Wallin står medierna på tur

I en krönika i Aftonbladet Kultur menar tidningens kulturchef Åsa Linderborg att medierna bör följa det polisärende som nu inletts mot Cissi Wallin med intresse. Förra veckan meddelade Fredrik Ramqvist (tidigare Virtanen) att han polisanmält Wallin för grovt förtal efter att hon i ett Instagraminlägg pekat ut honom som våldtäktsman. Wallin har enligt egen uppgift kallats till förhör.

"Om Cissi Wallin fälls torde fältet ligga öppet för Fredrik Virtanen att kräva åtminstone en handfull tidningar på feta skadestånd. Kanske är det därför rapporteringen om polisanmälan "missade" själva dynamiten. En revolution har alltid sina offer. Det är mycket som talar för att medierna den här gången råkade gillra sin egen giljotin." skriver Linderborg.

Linderborg har tidigare varit kritisk mot bland annat Expressen och Dagens Nyheter för deras tidningarnas publicistiska hållning under #metoo-rörelsen.

Johansson (S) vill sätta press på nätjättarna

Dagens Nyheters och Expressens pågående granskning av bland annat Google har under helgen fortsatt. Efter att Sveriges Annonsörer kallat Google till krismöte och Annika Strandhäll (S) uttalat sig var det i går kväll justitieminister Morgan Johansson (S) som kritiserade nätjätten. I SVT:s Agenda berättade Johansson att det rent juridiskt borde gå att sätta mer press på Google och Facebook.

– När man sprider den typen av extrema åsikter, där man ibland uppmanar till våld och hot mot grupper då är det olagligt, säger han i Agenda.

Johansson lovar även att bjuda in Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter för att diskutera hur man bäst bör handskas med Google och Facebook.

Svenska influencerbranschen omsätter 650 miljoner

Under helgen har Svenska Dagbladet i en rad artiklar fördjupat sig i influencer marketing-fenomenet.

– Influencers har blivit en naturlig del i marknadsföringsmixen och har etablerats som en kanal, säger Lin Eriksson Nordström, chef för digitala tjänster på Sveriges Annonsörer till tidningen.

Eriksson Nordström uppger även att hon uppskattar att influencer marketing-branschen det senaste året växt med omkring 30 procent och därmed omsatte cirka 650 miljoner kronor 2017.

Linda Hörnfeldt kritisk mot SvD:s influencergranskning

I Svenska Dagbladets tidigare nämnda influencergranskning har tidningen bland annat intervjuat Linda Hörnfeldt, grundare av Influencers of Sweden. Hörnfeldt får i reportaget berätta om branschen, sitt liv som influencer och de fallgropar som finns. Enligt rubriken beskriver Hörnfeldt sitt liv som influencer som att hon "säljer mig själv och mitt liv", ett citat hon menar att hon aldrig uttryckt.

"Det låter nämligen som att jag är en labil person som kränger mig själv och mina innersta tankar till högstbjudande. Och att folk skulle tro det om mig gör mig så jädra ledsen. Så är det självklart inte, och det vet du som hänger här inne med mig. Men för den som inte känner mig blir det ju toksnett." skriver Hörnfeldt på sin blogg.

Svenska Dagbladet har sedan Hörnfeldts inlägg ändrat rubriken.

Expressenjournalisten Ulf Nilsson är död

Ulf Nilsson, som under 52 år jobbade som utrikeskorrespondent och krönikör på Expressen, har avlidit efter en tids sjukdom. Under sin karriär hann Nilsson intervjua internationella profiler som Robert Kennedy, Fidel Castro, Moder Teresa och Muhammed Ali.

Ulf Nilsson blev 84 år gammal.

Lasse Granqvist kritiserar kollegor efter Zlatangig

Den folkkäre programledaren och kommentatorn Lasse Granqvist riktade i helgen skarp kritik mot sina TV4-kollegor Jesper Hussfelt och Anna Brolin. Bakgrunden till kritiken är att Hussfelt och Brolin, som har frilansanvtal med TV4, förra veckan agerade konferencierer när Zlatan invigde sin padelhall i Stockholm. Kritiken har enligt Expressen och Aftonbladet lett till interna diskussioner på kanalen.

– För att du ska fungera som journalist måste du ha trovärdighet, och trovärdighet bygger på integritet och opartiskhet i en kombination, säger Lasse Granqvist till Expressen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.