Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Att ta över Hasse blir tufft"

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Gunilla Herlitz tar över Dagens Industri efter Hasse Olsson. Nu har hon ett tufft arbete framför sig.- Att efterträda Hasse blir självklart tufft, han har betytt så mycket för tidningen, säger Gunilla Herlitz.


Chefredaktörsbytet på Dagens Industri var inplanerat att presenteras på tisdag i nästa vecka. Men att nyhetschefen Gunilla Herlitz tar över efter Hasse Olsson läckte ut i förväg. Idag presenterades därför planerna för DI:s redaktion.Hasse Olsson kvarstår som vd för tidningen, men det dagliga arbetet ska skötas av Gunilla Herlitz från och med årskiftet.Du tar över Dagens Industri efter Hasse Olsson?- Ja, det stämmer. Vi har just haft en genomgång på redaktionen.Har det varit bestämt sedan länge?- Nej, det kan man inte säga. Jag fick förfrågan för tre veckor sedan.Tvekade du aldrig?- Nej, att vara chefredaktör på DI måste vara världens bästa jobb.Att Hasse Olsson en dag ska sluta på Dagens Industri har ofta nämnts tillsammans med Bo Strömstedteffekten. När Expressen tappade en stark chefredaktör dippade upplagan.- Jag känner en otrolig ödmjukhet inför jobbet. Att efterträda Hasse blir självklart tufft, han har betytt så mycket för tidningen, men att leda Sveriges bästa redaktion är ett alldeles för roligt jobb för att skrämmas av det.Sker det några förändringar med tidningen med dig bakom rodret?- Nej, inte på detta stadium. Det är nästan fyra månader kvar innan jag tillträder, det blir ingen programförklaring än. Men jag vill se mer kvinnor i tidningen. Framför allt vill jag fortsätta göra en bra tidning, men inom sinom tid kommer det ske förändringar.Var någon annan tilltänkt för jobbet?- Jag vet inte vad som har tänkts innan, ingen har vetat det. Det har legat på Hasses bord att finna en efterträdare.Hela affärstidningssegmentet är i gungning, hur känner du för marknaden?- Det hänger bara på börsen, så är det för all affärstidningspress. För vem vill läsa hur mycket man förlorat på börsen varje dag. Det är det, det handlar om, inte det publicistiska.Finans Vision, E 24 och Affärsvärlden? Det händer ju ändå grejer i branschen?- Nej, det händer ingenting. Det är ju samma personer bakom nya projekt. Det som har hänt är att DI inte längre har några konkurrenter.Gunilla Herlitz började som reporter på Dagens Industri i december 1987. Hon arbetade som reporter i drygt tio år innan hon blev nyhetschef. 2000 sade hon upp sig från tidningen för att bli redaktionschef nystartade E 24. I januari 2001 blev hon nyhetschef på Expressen, där hon stannade i 13 månader. Därefter gick hon tillbaka till DI. I januari tar hon över chefredaktörsstolen på tidningen.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.