Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Åtta lärdomar från CES 2019

Publicerad: 11 Januari 2019, 10:25

Robotar, hälsotrender och bristande lösningar på den globala klimatfrågan. Dobermans Elin Ankerblad och Anna Palleschitz samlar sina intryck från CES-konferensen i Las Vegas.


Den stora konsumentteknikmässan CES i Las Vegas har gjort sig känd som en bra plats att leta efter ledtrådar till framtidens produkter, beteenden och tekniska möjligheter. Vi gav oss dit för att spana in vad som händer på den globala scenen inom produktutveckling där över 4500 företag från hela världen ställer ut. Här är några av ämnen och produkter som det bubblade mest kring i år.

Robotar, robotar, robotar
Robotarna har ju haft en given plats på CES under några år. Och nu är de överallt - och har dessutom blivit sociala på riktigt. Från att vi tidigare pratat om dammsugare och gräsklippare ser vi nu allt från små gulliga djur och avatarer som läser sagor för barn till smarta assistenter som doserar medicin och robotar med inbyggd kamera som övervakar ditt hem och dina husdjur. En favorit var företaget Ling som presenterade Luka - en robot för barn som kan prata, läsa, sjunga och berätta sagor. Övergripande är det här uppenbart ett segment som fullkomligt kommer explodera de närmsta åren och tekniken för att utveckla både relevanta och underhållande lösningar är nu riktigt mogen.

Alla vill vara med och utveckla framtidens mobilitet och transport
Transportlösningar och bilar har fått en allt större plats på CES. Och självkörande bilar är inte längre ett hypotetiskt framtidsscenario, både de stora biltillverkarna och företag som utvecklar mjukvara vill alla vara med. Och utvecklingen går framåt med stormsteg. Audi presenterade en stilren konceptbil helt utan knappar och vred, istället något som snarare liknar en bekväm och lyxig kupé. Panasonic visade en självkörande bil i form av en färskvarubutik med frukt och grönsaker som kör hem med varor till dig. I takt med att den självkörande teknologin utvecklas är det också tydligt att det växer en medvetenhet om komplexiteten kring säkerhet och etik. På mässgolvet hittar vi otaliga aktörer som utvecklar mjukvara för AV (Autonomous vehicle), och många visar att man varit med i ett skarpt test av självkörande bilar i någon form.

Förutom självkörande bilar finns på CES ett fokus på hur man löser mobilitet i städerna. Att gå från enskilt ägande av bil till så kallad car-sharing är det stora samtalsämnet. Något som diskuterades flitigt är vem är som är mest trovärdig att vara avsändare av lösningen för framtidens mobilitet - är det teknikföretagen eller bilföretagen?

Förmåga att läsa av känslor skapar anpassade upplevelser
Många aktörer visar hur de utvecklat teknik för att känna igen känslor och sinnesstämning via ansiktsigenkänning, pulsavläsning, kroppsdoft och liknande. Det används i alltifrån att läsa av vad kunder tycker om shopping upplevelser, huruvida medarbetare är trötta när de sitter vid sin arbetsplats och därför borde ta rast, till att optimera upplevelse i framtidens bilar. Bland annat visade Kia exempel på detta i sina konceptbilar där ansiktsuttrycken tolkades via kameror inne i bilen, och bilen föreslog sedan anpassade förslag på lämpliga åtgärder. Nvidia visade ett fint exempel på hur deras mjukvara för självkörande funktioner kan läsa av förarens ansiktsuttryck och vid behov öka autonomien i bilen när man är trött eller distraherad av något annat som händer.

Ren luft och rent vatten - men ingen klimatfråga
När det kommer till lösningar för klimatet och hållbarhet är det ren luft och rent vatten som står i fokus på CES. Man+Hummel har utvecklat luftrenare som placeras på taket och på bromsarna på fordon i städer, främst för bussar och taxis för att göra luften renare att andas in. Från Heatworks ser vi en ny innovation inom uppvärmning av vatten som drar mindre energi och och ger renare vatten vid upphettning.
Något som vi dock noterar är avsaknaden av progressiva lösningar och diskussioner inom den globala klimatfrågan som lyser med sin frånvaro. Med så mycket samlad kraft och resurser som sammanstrålar på CES borde det väl kunna ägnas en hel del tanke åt frågan?

Monitorer och 'wearables' för bättre hälsa och förstärkt förmåga
Att hälsotrenden håller i sig är ett faktum. Överallt ser vi sensorer och wearables för bättre vardagshälsa, bättre prestation i sport och för medicinskt syfte. Nuheara gör smarta hörapparater för de med marginellt nedsatt hörsel. Spire är en liten sensor som du fäster på dina kläder som mäter aktivitet, sömn, och hjärtfrekvens, den är tvättbar i maskin och utan att du behöver byta batterier. Withings visar upp en välsignad familj av smarta produkter som hjälper dig att hålla koll på din hälsa, allt från smarta klockor till en våg och en digital blodtrycksmonitor. En av våra favoriter när det gäller wearables är startup-företaget Lynq som har utvecklat en långdistans tracker som håller koll på var dina vänner befinner sig - utan separata appar.

Allt kan röststyras
Toaletter, vattenkranar, soptunnor, spisar, navigering i bilar, speglar, ljussättning - på CES visar man att ALLT kan röststyras. Alexa och framförallt Google har lyckats få in sina röst assistenter i de flesta sammanhang där människor vistas idag. I vissa fall är det efterlängtat och relevant - som exempelvis att kunna röststyra navigering eller telefonsamtal i en bil - i andra fall känns det lite som att röststyrning är den nya svarta som alla tillverkare vill ha med i sina nya produktlanseringar för att det går.

Google hade som vanligt en stor och väl genomförd monter som visade prov på allt deras röstassistent klarar. De visade dels hur bilen kan kompletteras med en liten separat hårdvara (ser ut som en liten svamp) som man pluggar in i tändaruttaget, och som sedan förstärker de kommandon som sägs och kommunicerar till assistenten i telefonen, och som då kan användas även om telefonen är låst. De visade också på hur assistenten fungerar när bilen har Android inbyggt och därmed assistenten integrerad i bilen.

Frankrike på frammarsch
I Eureka park - där mängder av startups passionerat ställer ut sina innovativa idéer och projekt - har många länder samlade satsningar för sina startups som de stöttar. I år hade Frankrike den avsevärt största satsningen där till och med franska posten La Post var med och lyfte upp hur de stöttar franska startups. När vi tycker att Sverige och andra nordiska länder ligger långt fram honom inovation och teknik är det ju lätt att undra var våra länders satsningar fanns - de stack inte ut i mängden detta år.

Smarta hem blir mer personliga och anpassade
Smarta hem är ett område som fortfarande är stort och som får mycket uppmärksamhet. Mycket av det vi ser i år har vi dock sett förut, det som handlar om att skapa kontroll och koppla upp och ihop ljus, ljud, alarm, lås, elutag, etc. Det är en överfylld marknad med mängder av olika aktörer med liknande produkter som är väldigt tekniskt utformade. Överallt styr man allt i en app. Det bli många appar.

På CES syns exempelvis självinventerade garderober, som kan beställa skräddarsydda skjortor efter att spegeln har läst av dina mått. Tvättmaskinen kan skräddarsy tvättprogrammet specifikt efter vilka fläckar kläderna har. När tvätten är färdig, skickar du samma information till torktumlaren som kan torka dem på bästa sätt efter samma information. Allt styrs via - en app.

De smarta hem initiativ som sticker ut är enkla till upplevelsen och anpassade efter människors riktiga behov, snarare än att de är utvecklade ur tekniska möjligheter. Ett sådant är Amazons concept Key som löser flera gemensamma saker, nyckel till huset, men också till bakluckan på bilen såg att du kan få dina leveranser levererade till bilen, in i garaget eller hem beroende på vad dina behov är.

Sammantaget kan man säga att årets CES inte nödvändigtvis presenterat de stora omvälvande idéerna. Många teman och produkter på golvet är snarare en evolution från tidigare år. Men däremot bevisar årets CES att utvecklingshastigheten är enorm. Det som kände som science fiction för bara något år sedan är snart i allas händer. Och mycket av detta kommer sannolikt att förändra och förbättra vår vardag mer än vi anar. Och till sist, får vi önska något inför nästa år så hoppas vi att miljötemat får ännu större plats. Det förtjänar det.

Elin Ankerblad, business director och Anna Palleschitz, industrial design director, på Doberman.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.