Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Attacken var riktad mot MktMedia

Publicerad: 30 oktober 2009, 11:02

Gårdagens attack mot Basefarm, som släckte flera stora sajter under morgontimmarna, var riktad mot Adeprimo, ett publiceringssystem som används av tidningar som ägs av Stampen och Mittmedia.


Ämnen i artikeln:

Mkt Media

Igår runt 5.30 slogs ett antal stora mediesajter ut. Bland annat gick TV4.se och Bonnier Tidskrifters sajter ner. Straxt innan 9.00 på morgonen var de flesta sajterna uppe igen. Men inte de som använder publiceringssystemet Adeprimo.
– Det var en så kallad ddos-attack som var riktad direkt mot Adeprimo. Sedan blev flera andra kunders sajter också otillgängliga under en tid, säger Sara Murby Forste vd på Basefarm.
– De sajter som använder Adeprimo var uppe runt klockan 13 igår.

I och med attacken utsattes Adeprimo för en mycket hög belastning. Vanligtvis har servrarna runt 800 förfrågningar i sekunden, men de steg nu till 400 000.

Även Polisen.se attackerades igår.
– Deras sajt ligger inte hos oss, så jag kan inte uttala mig om det finns någon koppling.

Basefarm har nu polisanmält attacken. Vem som ligger bakom är oklart.
– Det är svårt att ta reda på, men det var från utlandet.

Adeprimo som var målet för attacken står för publiceringsplattformen på ett 40-tal dagstidningar. De flesta finns inom Stampen, men även Eskilstuna-Kuriren, Nya Lidköpings Tidning och Mittmediagruppen. Det är dock oklart om attacken var riktad mot någon specifik tidning.

Kunderna som drabbades av attacken kommer att kompenseras.
– Ja. Det finns i angivet i våra avtal med kunderna hur vi kompenserar vid driftstörningar.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Mkt Media

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.