Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Avlyssningsskandalen slutade i politisk kollaps”

Publicerad: 2 juli 2013, 06:38

Foto: Johan Ljungström/SR

Medieforskaren Charlie Beckett tror att avlyssningsskandalen förändrade arbetssättet på de brittiska redaktionerna i grunden. Han är övertygad om händelsen hotade pressfriheten i landet.


Charlie Beckett har 20 år som journalist bakom sig och är i Almedalen för första gången. Som medieforskare vid London School of Economics följde han avlyssningsskandalen 2011 från nära håll.

Hur har avlyssningsskandalen påverkat den brittiska pressen?
– Den redaktionella kulturen har förändrats. Medierna tvingades ta tag i ett relevant och välkänt problem. Telefonavlyssning och polismutor var en del av kulturen på vissa redaktioner trots att alla visste att de begick brott.
Men det behövs fortfarande hårdare tag för att se till att medierna håller sig till lagen i fortsättningen.

Men inget har förändrats legalt sett?
Brian Levesons utredning är världens största polisundersökning riktad mot media, men hela processen har mynnade ut i en politisk kollaps och det är både medierna, politikernas och Brian Levesons fel. Han var överambitiös och krånglade till det i en för hög utsträckning, säger Charlie Beckett.

Allmänheten reagerade på avlyssningsskandalen först när det visade sig att den brittiska skolflickan Milly Dowlers telefon hade avlyssnats.

– I Storbritannien är man mer van vid en aggressiv press än i Sverige och det finns ett lägre förtroende för politiker. Samtidigt är den brittiska pressen överlägsna när det kommer till att avslöja politiska skandaler. The Guardians avslöjanden om NSA är det senaste exemplet, säger Charlie Beckett och fortsätter:

– Mitt intryck är att svenska medier gör ett bra jobb när det kommer till undersökande journalistik, men ni tar egentligen inga risker. De brittiska mediehusen är enormt tävlingsinriktade och det är en av förklaringarna till själva avlyssningsskandalen.

Var pressfriheten hotad efter skandalerna?
– Det tror jag, absolut. Levesons utredning hade kunnat leda till en byråkrati som jag tror oundvikligen hade spridit sig och förändrat pressens sätt att förhålla sig till politikerna. Det finns krafter som vill se ett pressklimat som det franska, anpassat till den politiska klassen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.