Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Axén ledde Bonniers märkligaste affärsområde"

Publicerad: 14 december 2007, 14:44

Varför finns Bonnier Newspapers? Jag har ställt frågan några gånger till Bonnierhöjdare, utan att få något begripligt svar. Det skriver Resumés Leif Holmkvist med anledning av att Thomas Axén nu lämnar Bonnier.


"Thomas Axén har gått i Bengt Brauns fotspår. Därför är det logiskt att de lämnar samtidigt", skriver Resumés Leif Holmkvist.

Thomas Axén leder det märkligaste, svåraste och det minst lönsamma av Bonnier AB:s fem affärsområden:

# Newspapers borde vara moderbolag till tidningarna, men är tekniskt sett ett systerbolag, sprunget ur resterna av Marieberg som köptes bort från börsen för tio år sedan.

# Uppdraget verkar ha varit att tillhandahålla konsulter åt dagstidningarna, utse styrelseledamöter i tidningsföretagen och ta vissa gemensamma kostnader.

# Personalen består av en handfull konsulter, ofta från McKinsey, som nu och då trätt in som problemlösare i tidningarna. DN:s vd Lena Herrmann kom därifrån, John Hedberg likaså och DN:s administrative redaktionschef Magnus Janson uppbär sin höga lön från Newspapers. Det var Newspapers som betalade Thorbjörn Larssons lön när de samlade styrelsearvodena inte nådde direktörsnivå.

Dagstidningarna är troligen de mest självständiga och decentraliserade företagen i Bonnierkoncernen. De tar inga order uppifrån och samarbetar bara undantagsvis.

Därför har Thomas Axén inte haft något lätt jobb. Hans auktoritet gentemot DN:s Thorbjörn Larsson, Expressens Bengt Ottosson eller Sydsvenskans Johan Ståhl är begränsad. Han har kommit i kläm mellan starka redaktörer och personer inom ägarfamiljen med starka synpunkter på just dagstidningarna. Lägg till det att Axén är en diplomatisk och vänlig själ.

Thomas Axén har gått i Bengt Brauns fotspår. Därför är det logiskt att de lämnar samtidigt.

I förlängningen ligger en möjlig sammanslagning av Bonnier Business Press, alltså DI-gruppen som ska ledas av Casten Almqvist, och Newspapers där Jonas Bonnier tar över. Han har dessutom sagt sig vilja behålla chefskapet för Magazines och får en unikt stark ställning som koncernchef.

Varför ska en i övrigt logiskt strukturerad koncern ha två affärsområden som gör dagstidningar?

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.