Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barbie kommer leva längre än cd-skivan

Publicerad: 12 mars 2009, 16:08


Vajert, Vaio!
Sonys nya, bärbara dator Vaio P har blivit vårens mest omsnackade nya produkter, trots att den inte släpps förrän till sommaren. Datorn har ett annorlunda format (tänk pennskrin) och lätt vikt, 640 gram. En del jublar över att man kan ha den i "innerficka på kavajen", men nej, därtill är den för tung (Men det förklarar varför prylnördar är så slafsigt och hängigt klädda...) Men liten är den och fullmatad med både fart (1,33 gHz-processor) och fläkt (inbyggt 3G-modem). Kommer att säljas med både flashhårddisk (SSD) och vanlig (HDD), där den SSD-varianten ger en snabbare dator. Om nu hastigheten är av avgörande betydelse. Jag gissar att de som lockas av Vaio P inte främst läser specifikationerna utan snarast faller för datorns creddfaktor och utseende.

Osladdrigt
I homestylarens jakt på att eliminera kablaget i hemmet kan Onei Solutions tv-bänk vara ett fynd. Det är en stereobänk med sex högtalare och en handfull ingångar (t ex två HDMI för bästa ljud) samt en funktionsfjärrkontroll som går att programmera även för tv:n - som inte ingår.

Sms-styrt

Den med lite kreativitet kvar i hjärnan kan lätt tänka sig en uppsjö användningsområden för Dovados Tellstick, som styr 200 voltsström via internet och sms. Sms:a igång riskokaren från tunnelbanan på väg hem? Synka väckarklockan med kaffebryggaren? Busa med kollegan genom att sms-stänga av hans dator precis innan deadline? Möjligheterna är oändliga för den här lilla manicken som kostar strax under 2000 kronor.

Kyligt

Microsoft har utvecklat det här kylunderlägget för bärbara datorer. Plattan kopplas till usb-utgången och fläktar ned temperaturen på datorn så batteriet klarar sig längre. Inte heller några lår blir brända när detta 3 cm tunna kylskydd läggs mellan dator och knä. Släpps till sommaren.

Batterilös mobil
På världens klock-forum (jorå, det finns sådana) har det i veckan snackats en masse om schweiziska urmakaren Ulysse Nardins samarbete med företaget SCI. Tillsammans ska de producera en mobiltelefon i 1846 exemplar. Det som särskiljer deras mobiltelefon är att den saknar batteri utan är uppdragbar, precis som Ulysse Nardins vanliga armbandsklockor.

Grön teknik
Odlingssäsongen närmar sig med stormsteg och i år investerar jag i svenska superuppfinningen Pluggbox , där man förodlar sina frön och utan att skada rötterna senare i vår kan flytta ut plantorna i krukor och rabatter.

... förresten firade somliga att Barbie fyllde 50 år förra veckan. En betydligt mer bedagad och yngre jubilar var cd-skivan som den 8 mars 1979 lanserades under kodnamnet Pinkeltje. Grattis till båda, även om den långbenta födelsedagskollegan nog har större möjlighet än cd:n att överleva 10 år till...

Olle Lidbom

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.