Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Bemanningslösningarna är här för att stanna"

Publicerad: 19 juli 2012, 13:38

De fast anställda på Sydsvenskans bemanningsföretag Kompetens i Skåne har uppsägningar att vänta efter sommaren till följd av neddragningar hos kunderna.


Uppgifterna som publicerades av Resumé tidigare idag, bekräftas av Anette Österberg som är vice vd på Sydsvenskan och ansvarig för HR-frågor.

- Vi har kallat till förhandling angående neddragningar på KiS. Vi har under flera månader haft en helt öppen dialog med fackklubben om det faktum att flera av våra kunder nedbemannat vilket förstås också påverkar bemanningsbolagets verksamhet. Dessutom har TV4 aviserat att de har för avsikt att avsluta samarbetet med KiS  i Halmstad, Helsingborg och i Malmö. Det är bakgrunden till den förhandlingsframställan som vi efter moget övervägande skickat till journalistklubben, skriver Anette Österberg i ett mail till Resumé.

De kommande uppsägningarna sprider  enligt fackklubben oro bland medarbetarna.  Informationen är fortfarande knapphändig men fackklubben gör sitt bästa för att lugna och vara tydliga med att processen befinner sig i ett inledande skede. Beskedet kommer inte som någon överraskning, men att det kommer just under sommaren som är bland de mest aktiva perioderna för bemanningsföretaget var lite oväntat.

- Vi har fått signaler om att det kunde komma nedskärningar väldigt länge och vetat om situationen med TV4 sedan slutet av förra året. Det har varit en tuff tid och kanske trodde vi inte att det skulle komma ett sånt här besked nu under sommaren. Men det har varit en  kontinuerlig dialog och företagsledningen har informerat oss som är med i facklubben.  Däremot har man inte gått ut med någon information till medarbetare som inte är med i klubben. De har istället fått info genom branschmedia säger Sandra Stendahl, ordförande i KiS Facklubb.

Varken facket eller företagsledningen vill eller kan föregripa förhandlingen i augsti,  men från facket är man tydlig med en oro för att nedragningarna kan leda till fler vikarietjänster framför fasta anställningar.

- Det här är redan en otrygg bransch och att sitta på tillfälliga anställningskontrakt spär på den osäkerheten ytterligar, säger Sandra Stendahl

Däremot ska det inte finnas någon risk att bemanningsföretaget helt läggs ner eller säljs av, vilket nämnts i tidigare medierapportering.

- KiS har idag sex kundföretag som vi kommer att fortsätta samarbeta med. Bemanningslösningarna är oerhört viktiga för tidningarna och en helt naturlig del av verksamheten idag och här för att stanna, skriver Anette Österberg.

Fredrik Hazén

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.