Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bensinbolag bildar parti

Publicerad: 1 juli 2013, 08:02

laddar för etanol. Erica Samuelsson, Per-Arne Karlsson och Stefan Samuelsson laddar upp inför partistarten i Etanolpartiets egen valstuga.

Foto: Janne Sundling

Sveriges nyaste parti har kommit till Almedalen. Partiledaren dyker upp i dag, men kommer inte tala från Almedalsscenen. Men Etanolpartiets program talar om miljö, nya jobb och ökad rörlighet.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenST1

Ploj eller politik?
Etanolpartiets interimistiska partistyrelse vill inte kännas vid några jämförelser med Kulturpartiet som presenterades som låtsasparti i Almedalen
2006.

– Det här är seriöst. Sverige ska ha fossiloberoende fordonsflotta 2030, men ska vi lyckas med det finns på kort sikt inga andra alternativ än etanol, säger partisekreteraren Erica Samuelsson, i vanliga fall marknadschef på St1.

Just nu är St1:s företagsledning partistyrelse. Men i höst ska de söka bredare stöd för sin sak och värva röster för etanolen som drivkraft för att kunna fasa ut bensin och diesel. Stöd från skogen De hoppas på uppbackning från en skogsindustri som ser en vikande efterfrågan på tidningspapper.

– Skogsindustrin står inför en omställning. En etanolsatsning skulle ge nya jobb och göra att skogens restprodukter, som i dag inte används, blir energi, säger Stefan Samuelsson, chefsideolog i partiet.

– Sverige och Finland står för 30 procent av skogstillgångarna inom EU. Det är en enorm tillgång, samtidigt som vi inte ser att det tas några avgörande steg mot att fasa ut traditionellt bränsle, fortsätter han.

Idén att starta partiet kom i ett framtidsresonemang på St1. När någon kommenterade diskussionen med "det här är politik" var tanken född. Nu är de också inregistrerade på Valmyndigheten. De har rent av en knapp. Etanolspåret var starkt för några år sedan. Dåvarande näringsminister Maud Olofsson såg en framtid i en omställning till mer av etanol. Men när nyhetsbevakningen fylldes av rapporter om hur människor och miljö skövlades i Sydamerika i etanolframställning kom omställningen av sig. Dessutom sade Anders Borg sa nej till tydligare skattefördelar. Nu vill det färska partiet återuppväcka den.

– Scania utvecklar i dag lastbilar för etanoldrift. Bilindustrin skulle kunna ställa om för etanol på runt ett år, säger Per-Arne Karlsson, ekonomisk talesperson.

– Vi tror genuint på frågan. I höst börjar vi bygga en etanolanläggning i Göteborg. Tyvärr kommer vi att få exportera det som framställs där till Finland i stället, säger Erica Samuelsson. 10 000 nya jobb Pontus Nyström, pr-veteran på Brand PR agerar politiskt konsult åt partiet.

– Annars, i politisk påverkan, står lobbyister och försöker komma in hos makthavarna. Här agerar vi i stället direkt på den politiska arenan, säger han.

Och jobbfrågan är central även för Etanolpartiet:
– En omställning skulle skapa minst ge 10 000 nya jobb, säger Stefan Samuelsson. I morgon tisdag ska partiledaren Jonas Sidenå, i vanliga fall vd för St1, proklamera partistarten. På torsdag möter han andra partier i etanoldebatt.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

AlmedalenST1

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.