Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Berätta om riskerna

Publicerad: 1 september 2010, 15:39

Peter Eriksson, vd på Grayling och specialist på ir-kommunikation. Börsnoteringar står som spön i backen just nu. Vad bör man tänka på rent kommunikativt?


Ämnen i artikeln:

Peter EriksonGraylingBörs

truetrue2010-08-11T10:36

– Verksamhetskriser övergår alltmer till kommunikationskriser. Här är BP ett tydligt exempel. För att minimera riskerna bör man långt innan börsintroduktionen fokusera på att presentera företaget ur ett marknads-, medarbetare- och inte minst riskperspektiv. Då skapas ödmjukhet och integritet i förhållande till framtida aktieägare och analytiker. Ytterst handlar det om att redan innan själva börsintroduktionen agera som ett börsföretag.

Vad innebär det egentligen?
– Att förbereda så att kvartalsrapporter och årsredovisningar håller jämn standard från början. Här är det viktigt att förklara sin affärsmodell, den ekonomiska motorn, samt omvärldens påverkan. Sedan måste naturligtvis siff­rorna vara perfekta, men det är snarare en hygienfaktor.

Hur stor andel av investeringen bör kommunikationen stå för?
– En börsintroduktion kan kosta alltifrån 5–15 miljoner kronor och kommunikationen är en viktig del av investeringen.

Vilka är dina fem bästa tips för att lyckas med sin introduktion?
– Förutom att beskriva affärsmodellen tydligt ska man både beskriva risker och möjligheter med samma öppenhet. I annat fall riskerar man att styras av vad andra skriver och då kan det lätt bli en svajig börskurs. Beskriv också med­arbetarnas kompetens samt företagets ledarskapsfilosofi. Glöm inte csr-frågor.

Hur ser du på Björn Rosengrens prospekt kring Teliaaktien?
– Det finns alltid en fara att göra en lightversion av ett prospekt, särskilt kring en folkaktie. Svenska folket har vana att spara i fonder, men inte i aktier.

Vad gör företagen mer för misstag?
– Många gånger underskattar ledning och vd den tid som en börsintroduktion tar. Man bör även tänka på att hela medie­logiken gör att man inte längre kan vara lika öppen internt kring sina finansiella resultat som tidigare.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Peter EriksonGraylingBörs

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.