Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Berners löp fällt av Högsta Domstolen

Publicerad: 8 november 2007, 12:15

Högsta domstolen väljer att fälla Expressens före detta chefredaktör Joachim Berner för den uppmärksammade Schymanlöpsedeln. Däremot frias han för ansvar för rubriken i tidningen och förstasidan. HD halverar också skadeståndet.


Idag avgjordes målet mellan den före detta vänsterpartiledaren Gudrun Schyman och Expressens före detta chefredaktör Joachim Berner i Högsta domstolen.Fallet gäller främst den löpsedel från år 2001 då Expressen skrev att Schyman skulle medverka i en erotisk film.Efter ett par turer i olika rättsinstanser kommer nu Högsta domstolens slutgiltiga dom:Joachim Berner frias för ansvar för rubriken i tidningen, frias från ansvar för första sidan, men fälls för löpsedeln. Samtidigt passar HD på att halvera det skadestånd Hovrätten satt till 50 000 kronor.- Det är klart att vi skulle vilja ha en helt friande dom. Jag har inte läst klart hela domen i lugn och ro, så jag vet inte hur man resnonerar. Men i Hovrätten fälldes Joachim Berner på alla punkter, det här är ju betydligt bättre än Hovrättens dom, säger Ulf Isaksson på advokatfirman Danowsky & Partners.Vad händer nu?- Nu är ju den här rättegången slut. Högsta Domstolen är ju slutet enligt den svenska processrätten.

Berner/Schyman-affären började 2001, då Gudrun Schyman stämde Joachim Berner för förtal. En tryckfrihetsjury medgav som första instans att en domstol skulle kunna döma Berner för förtal. Stockholms tingsrätt valde dock att fria honom medan Svea hovrätt i mars i år fällde Berner eftersom man ansåg att helhetsintrycket av publiceringen innebar att det i själva verket handlade om att Schyman skulle medverka i en porrfilm - vilket enligt hovrätten var förtal.Expressen valde dock att, via sina advokater Peter Danowsky och Ulf Isaksson, begära prövningstillstånd i Högsta domstolen. De ansåg att det var av principiellt intresse att pröva om en domstol verkligen kan fälla en ansvarig utgivare enbart på antagandet att en löpsedel kan uppfattas på ett annat sätt än vad som verkligen står där.Högsta domstolen gick på Expressens linje och beviljade för första gången på nio år prövningstillstånd i ett renodlat tryckfrihetsmål.

Andreas Johansson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.