Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bokföringsskandal i svenska McCann

Publicerad: 19 januari 2009, 08:44

En person i ledande ställning med ekonomifunktion på Trigger och Momentum har systematiskt vilselett ledningen under flera års tid, vilket drabbat hela nätverket. Det har också inneburit att bolagen tagit felaktiga beslut, skriver bolagen i sin årsredovisning.


Ämnen i artikeln:

Michael StoråkersMcCann

Michael Storåkers är vd och ordförande för McCanni Sverige.

Finansiellt har bolagen till och med varit så illa ute att styrelsen har tvingats upprätta kontrollbalansräkning, skriver bolaget i sin revisionsberättelse.
Bristerna i rutinerna har varit omfattande och kritiken från revisorerna hård:
”Vid flera tillfällen har avdragen skatt och social avgifter inte betalats i tid och rätt belopp.”

Enligt vad Resume.se erfar har personen metodiskt friserat bokföringen till det bättre.
Resumé kunde redan i augusti avslöja att  Michael Storåkers, vd och ordförande för McCann i Sverige, övervägde en polisanmälan sedan bokföringsfiffel uppdagats.
Men det var i det läget oklart om personen gjort det för egen vinning eller om det fanns andra brister bakom den felaktiga bokföringen.

Nu står i alla fall omfattningen av fifflet klar: nätverket har tvingats skjuta till 55 miljoner kronor för att täcka upp brister som orsakats i bokföringen.

Ytterligare goodwillskrivningar på 48 miljoner i samband med sammanslagningen av Trigger och Momentum innebär att McCann Nordic gör en brakförlust på drygt 100 miljoner kronor under 2007. Omsättningen under samma år var drygt 350 miljoner kronor.

Innebär det här att ni nu kommer att polisanmäla den berörda personen?
– Han blev avstängd från sitt arbete redan förra våren. Vi genomför en internutredning och kommer vi fram till att det finns skäl att anmäla så gör vi det.
Det handlar om historiska oegentligheter som vi nu skriver av, varken kunder har drabbats eller pengar har försvunnit. Det är viktigt att det kommer fram. Bokföringen har inte varit korrekt, säger Michael Storåkers.

Ni har alltså redovisat större kapital och bättre resultat än vad som varit fallet?
– Ja, trots våra dubbla revisionsfirmor och SOX-regler har han lyckats komma igenom detta, men ingen har fått mer bonus eller haft vinning av detta.

Hur går sånt till?
– Det kan jag inte kommentera. Vi har haft en person i förtroendeställning som alla haft ett stort förtroende för. Det förtroendet missbrukades rejält.  Men det är ändå så det har gått till.

Men det är ju missar i flera led, ända upp till vd-nivå?
– Ja, och det är just det som vår utredning får visa. Vi har alltid haft en extrem kontroll i bolaget som del av amerikansk börskoncern med tydliga SOX-regler. Det här rör enbart två bolag i gruppen, men den här typen av oegentligheter kan alltid genomföras av personer i förtroendeställning. Det har också tagit en massa tid att utreda kring vårt system. Personen i fråga har varit baserad till Göteborg och Trigger, nu centraliserar vi detta till Stockholm.

Handlar det om brister eller raffinerad metod?
– Extremt raffinerat eftersom kontrollerna är extrema. Det ska egentligen vara omöjligt att köpa ett suddgummi fel. Personen ifråga är före detta revisor.

Är inte ett systematiskt vilseledande skäl nog för en polisanmälan?
– Vår amerikanska koncern tittar på det här och finns det, som jag tidigare sagt, skäl så kommer en anmälan att göras. Absolut.

Annars borde det rimligen vara en vd-fråga, och då borde ju vd få sparken, vilket inte verkar ha skett?
– Precis, men vi har nu ett helt nytt management i dessa dotterbolag och en ny finansfunktion. Men det är än en gång viktigt att understryka att inga kunder har drabbats och inga pengar som stulits. En enskild person på finansavdelningen har gjort detta. Ingen person har haft vinning av detta.

Varför har personen då gjort det, om det inte varit för egen vinning. Det låter ju som mytomani?
– Jag vill inte kommentera en före detta anställd. Men jag själv har en klar bild av varför det har hänt.

Nätverket har fått skjuta till 55 miljoner för att täcka upp detta, det handlar om enorma belopp?
– Håller helt med. Samtidigt ska man ihåg att den här verksamheten rent operativt går väldigt bra och att vi har starka ägare som tror på hela vår verksamhet. Även de berörda delarna har fördubblat omsättningen 2008 och är en stark del inom McCann-nätverket. Det här är återigen historiska oegentligheter inom bokföringen, som våra starka ägare kan hantera.

Men de kan väl knappast vara nöjda med att helt plötsligt behöva skjuta till 55 miljoner kronor…
– Det är nöjda med verksamheten men lika frustrerade som oss andra över att behöva justera detta.

Men det påvisar väl ändå brister i den egna organisationen?
– Jag tror att de flesta av dem som blivit utsatta för bedrägeri…

Du använder begreppet bedrägeri… anser du då att ni blivit utsatta för ett bedrägeri?
– Nej, men för att förtydliga: Oegentligheter kan uppstå i alla bolag, sedan måste man alltid utvärdera hur snabbt och skickligt man hanterar dem. Och det är just det vi tittar på för tillfället. Vi ligger redan under SOX och är inte minst av den anledningen väldigt förvånade över att detta har kunnat ske. Samtidigt är vi också glada att vi endast drabbats internt.

Ditt personliga ansvar, hur ser du på det?
– Jag är alltid ansvarig för gruppen, men rent konkret är det svårt att ha kontroll över vad som händer rent bokföringstekniskt i ett dotterbolag. Den här personen har formellt rapporterat till vår finanschef som rapporterat vidare till den europeiska finanschefen. Varken extern eller intern kontroll har heller uppmärksammat detta.

Vad utgör goodwillavskrivningarna på 48 mkr?
– Bolagen är köpta och när värdet gått ned på dem har vi rent logiskt skrivit ned värdena på dem.

När ska utredningen vara klar?
– Det vet jag inte eftersom jag inte håller i den.

Kommer resultatet för 2008 också att påverkas?
– Ja för Trigger, det finns delar för 2008 som måste hanteras. Men verksamheten går operativt väldigt bra.

Blir det 55 miljoner igen?
– Det vill jag inte spekulera i. Men det här handlar om historiska oegentligheter som vi till stora delar skrev av 2007.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Michael StoråkersMcCann

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.