Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bonnier får böta 75 000 för sparkad chef

Publicerad: 11 mars 2009, 07:47

Bonniers har fällts i Oslo tingsrätt för att ha sparkat chefredaktören för modetidningen Costume.
– På gränsen till surrealism, säger Stig Jakobsen, vd för Bonnier Media i Norge.


Ämnen i artikeln:

Bonnier

Kristin Valla är norsk bestsellerförfattare och fram till i höstas damtidningsjournalist. För tre år sedan blev hon redaktionschef på Bonniers modetidning Costume.

I mars förra året fick hon frågan om hon vill ta över chefredaktörsstolen under tiden ordinarie chefredaktör Vanessa Rudjord var barnledig. Valla tvekade men när Rudjord blev sjukskriven fick hon hoppa i på posten.

Samtidigt började en ny skönhetsredaktör och det blev omgående konflikt mellan de båda redaktörerna.
Konflikten drevs till sin spets i höstas när Valla bestämde att hon själv skulle åka på modevisning i Paris vilket skönhetsredaktören starkt ifrågasatte.

När chefredaktören kom hem från Paris hade sju redaktionsmedlemmar förklarat ett misstroendevotum mot sin chef.
Då gick den norska Bonnierledningen in och slängde ut Valla från redaktionen som fungerat sedan dess.
– Som vd för Bonnier Media kunde jag inte sitta och se på när en så misslyckad chefredaktör ödelade en hel tidning, säger Stig Jakobsen, vd för Bonnier Media i Norge i ett uttalande.

Men Kristin Valla godtog inte Bonniers agerande utan drog förlaget inför tingsrätten. Hon hävdar att uppsägningen var osaklig och krävde 450 000 kronor i utebliven lön och skadad renommé.

I går gick Oslo tingsrätt på Vallas linje men sänkte skadeståndet till 75 000 kronor plus hennes rättegångskostnader. Hon säger till NA24.no att hon är nöjd.

Men Stig Jakobsen är upprörd.
– Domen är tvetydig. Rätten visar att det var osäkert om redaktionen skulle fungera efter att hon kom tillbaka efter sin sjukskrivning. Rätten har alltså erkänt att chefredaktörsposten var något hon definitivt inte klarade av, likväl anser man att uppsägningen var osaklig. Det gränsar till surrealism.

Boonnierchefens uttalande har gjort Kristin Vallas advokat Nicolay Skarning upprörd.
– När Bonnier uttalar sig om at domen är surrealistisk bör förlaget titta på sig självt och sina rutiner, säger han till Kampanje.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.