Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bonnier laddar för nya affärer

Publicerad: 1 september 2010, 15:14

Bonnier AB fyller kassan och laddar för nya affärer. Efter fjolårets grymma omförhandlingar med bankerna lånar koncernen nu 1,2 miljarder kronor på obligationsmarknaden. Samtidigt säljs Bisnode och Sydsvenskan för­bereds för försäljning. – Jag hoppas att det blir läge för nya affärer, säger Bonnier AB:s finanschef Göran Öhrn.


Ämnen i artikeln:

Bonnier

truetrue2013-08-14T17:02

Bonnier AB:s finanschef Göran Öhrn. (Foto: Bonnier)

För drygt ett år ­sedan inträffade två saker samtidigt:
• Bonnier satt med en nettoskuld på 8,5 miljarder kronor och sjunkande kassaflöden till följd av annonskrisen.
• Bankerna satt med växande kreditförluster och såg det bli allt dyrare att låna upp kapital i finanskrisen.

Till banklån är en rad villkor, covenants, kopplade. Det kan innebära att räntorna höjs om kassaflödet sjunker. Omförhandlingen av Bonniers lån sägs ha varit en stentuff holmgång. Bonnier AB har kvar sina banklån i SEB, Nordea, Handelsbanken och Danske Bank, men de är betydligt dyrare.

Nu ger Bonnier igen genom att ge ut obligationslån. Genom SEB och Nordea vänder det sig till institutionella placerare och erbjuder 5 procentc ränta på en femårig obligation.
– Det är billigare än bankfinansiering, säger Bonnier AB:s finanschef Göran Öhrn. Så turbulent som det var 2009 måste vi ha en bredare finansiering än bara banklån. Ju fler källor vi har, desto bättre. Börsnoterade bolag som Schibsted nyemitterar, men den möjligheten har ju inte vi.

Bonnier AB har tidigare delvis privatfinansierat köpet av TV4 med ett stort lån från Proventus, men då landade de resultatrelaterade räntor­na på tvåsiffriga tal. Obligationer är en både billigare och mer kravlös låneform.
– Vi bjöd in de intresserade obligationsköparna till en presentation och ett tiotal företrädare kom och fick en dragning av våra planer, berättar Göran Öhrn. Vi ska nog ha en årlig dragning för dem.

Efter köpet av TV4, Canal+ och tidskriftsförlagen i USA slog Bonnier AB i bankernas allt lägre lånetak och saknade utrymme till den expansion via förvärv som är ledningens strategi. Nu fylls kassan:
• Försäljningen av 36 procent av Canal+ till Telenor gav 787 miljoner kontant.
• Obligationslånet ger 1,2 miljarder.
• J P Morgan uppges ha fått i uppdrag att sälja Bisnode, tidigare Bonnier Affärs­information. Bonnier sålde 70 procent till Ratos, men har kvar 30 procent. Det kan ge 1–1,5 miljarder kronor.
• Slutligen förbereds Syd­­svenskan än en gång för försäljning. För två år sedan förhandlade Stampen om ett köp, men Bonnier påstås ha krävt 2 miljarder kronor. Nu har priset minskat och såväl Stampen som Anderkoncernen uppges vara intresserade.

Om Bisnode och Sydsven­s­kan säljs kan Bonnier plötsligt sitta med närmare 5 miljarder att handla för när marknaden börjar se ljusare ut igen.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.