Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bonnier News bildar riskkapitalbolag - satsar på digitala finansprojekt

Publicerad: 24 oktober 2014, 06:45

Gunilla Herlitz.

Bonnier News med chefen Gunilla Herlitz i spetsen bildar riskkapitalbolag. Målet är att bygga upp tio bolag av Klarnas storlek inom lika många år. En hemlig rapport om Eniro visar att bolaget är på väg mot katastrof – och dagens kvartalsrapport visar gigantiska avskrivningar. Sketcher med John Cleese och Graham Chapman har återfunnits efter 47 år. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Gunilla HerlitzMorgonsvepetBonnier News

Bonnier News bildar riskkapitalbolag
Johan Lundberg drar igång riskkapitalbolaget NTF Ventures ihop med Bonniers affärsområde News och dess chef Gunilla Herlitz i spetsen. NTF Ventures ska fokusera på digitala finansprojekt. Målet är att bygga tio bolag av Klarnas storlek på lika många år. Planen är också att investera 1-15 miljoner kronor per bolag mot 15-30 procents ägarandel, enligt DI:s pappersutgåva.

Johan Lundberg uppger att man har redan har fyra bolag på plats, men vill inte avslöja vilka dessa är. DI:s digitalpodden rapporterar dock att av bolagen är Mondido, vilket är ett företag som har tagit fram en digital betalningslösning för e-handlare.

Bonnier News blir majoritetsägare i den fond som NTF Ventures har skapat – DN, Expressen och DI ingår i Bonnier News.
– Vi ser en enorm tillväxtpotential inom finansiella tjänster. Dessutom ligger Sverige långt fram vad gäller teknisk utveckling för bland annat nya betalsystem. Många tjänster är mycket konsumentära och erbjuder läsarna ett mervärde.

Hemlig rapport: Eniro på väg mot katastrof
Deloitte har tagit fram en hemlig rapport på uppdrag av långivarna till sökbolaget Eniro. Rapporten visar att bolaget spås göra ett katastrofresultat under nästa år. Rapporten visar att rörelseresultatet före avskrivningar landar på cirka 500 miljoner kronor, medan ledningen själva tror på 700 miljoner kronor, enligt DI.

DI rapporterade också igår att flera styrelsemedlemmar hos Eniro planerar att hoppa av, vilket bidrog till att aktien sjönk med 20 procent innan den handelsstoppades.
Eniro har under morgonen dementerat detta i ett pressmeddelande, enligt SvD.

Cleese-sketcher funna – efter 47 år
John Cleese och Graham  Chapman gjorde 1967 några av sina första tv-framträdanden i programmet At last the 1948 show, vilket var två år innan man bildade humorgruppen Monthy Python. Sketcherna har varit försvunna sedan dess, men har nu återfunnits i den bortgångne tv-personligen David Frosts arkiv, enligt GP.
Det brittiska filminstutet har lovat att programmen ska visas under en hyllningsfestival för återfunna tv-program "Missing believed wiped".

Instagram – en raket hos svenska folket
Mer än 7 av 10 svenskar använder sociala medier – 72 procent. Det visar ny statistik från Stiftelsen för internetinfrastruktur.
Statistiken visar också att bilddelningstjänsten Instagram har fördubblat antalet användare sedan förra året och numera används av nära var tredje svensk – Facebook köpte appen för en miljard dollar år 2012.Statistiken visar också att kvinnor är mer aktiva i sociala medier än män.
– Kvinnor har generellt sett ett större socialt nätverk offline. Det här är bara en direkt reflektion av det, säger Intellectas strategichef Hampus Brynolf till Sydsvenskan.

Bale ska spela Steve Jobs
Oscarsvinnaren Christian Bale ska spela den bortgångne Apple-profilen Steve Jobs i den kommande filmen "Jobs". Det har manusförfattaren Aaron Sorkin uppgett, enligt SvD.
- Vi behövde den bästa skådespelaren inom en viss åldersgrupp och det är Bale. Han har fler ord att säga i den här filmen än de flesta har i tre filmer sammanslaget, säger han till Bloomberg.
Filmen bygger på Walter Isaacsons biografi om Steve Jobs och Danny Boyle regisserar filmen – han har bland annat jobbat med Slumdog millionarie.

Amazon rasar
E-handesbolaget Amazon redovisar en förlust per aktie på 95 – förväntningarna låg på 75 cent.
Det hjälpte inte att försäljningen ökade med 20 procent, utan det är Amazons sämsta kvartalsrapport hittills och aktien föll med 10 procent efter rapporten, enligt SvD som refererar till Wall Street Journal.
Rörelseförlusten steg till 544 miljoner dollar jämfört med 25 miljoner dollar för ett år sedan.
Aktien har ändå stigit med 163 procent under de senaste fem åren.

Facebooks Snapchat-utmanare
Den sociala nätverksjätten Facebook har släppt en app-chat som kallas Rooms och ger användare full anonymitet – det krävs inte ens ett Facebook-konto för att använda chatten. Däremot en inbjudan från den som har skapat ett samtalsrum och en e-postadress. Appen finns endast för iPhone än så länge, enligt Omni som bland annat referar till Recode.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.