Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bonnier tvingades låna till skyhög ränta

Publicerad: 24 september 2008, 14:57

Bonnier AB tvingades betala tvåsiffrig ränta till Proventus som finansierade övertagandet av finska MTV3 och TV4. Det uppger källor med god insyn i affären: – De kunde ha lånat för fem procent i bank, det blev mer än det dubbla.


truefalse

Jonas Bonnier är vd på Bonnier.

För att kringgå regeringens regler i sändningstillståndet behövde Bonnier hjälp att köpa MTG:s och Schibsteds andelar av TV4. Proventus ställde upp och de båda koncernerna samägde finska MTV3 och TV4 via det gemensamt ägda Nordic Broadcasting.

Förra våren köpte Bonnier AB ut bulvanen Proventus och kontrollerar nu hela TV4 och MTV3. Men köpet mellanfinansierades av Proventus, som enligt Resumés källor tog bra betalt för att agera bank.
Bonnier AB har sedan dess fortsatt att köpa. Koncernen ska bli dubbelt så stor på fem år. Så löd Jonas Bonniers stridsrop när han vid nyår tillträdde som koncernchef. Den snabba tillväxten skulle huvudsakligen ske genom förvärv.

Bonnier har det senaste året lånat till fyra stora affärer: köpet av finska MTV3 kostade 4 miljarder kronor, utköpet av minoritetsägare i TV4 kostade nära 2 miljarder, fjolårets köp av tidskriftsförlagen i USA kostade 2 miljarder och köpet av Canal Plus kostade drygt 3 miljarder.

Tillsammans med en rad smärre kompletteringsförvärv har Bonnier AB handlat för cirka 12 miljarder de senaste tre åren, i allt väsentligt med lånade pengar. Bonnier fördelar sina lån på tre stora banker, men har enligt Resumés källor utnyttjat sina krediter till det yttersta.
– Nu har Bonnier slagit i lånetaket, säger en väl insatt bedömare. Eller snarare rasade taket ner över Bonnier när finanskrisen blommade ut.

Bonnier AB har i det närmaste upphört med delårsrapporter, bara de dotterbolag som går bra brukar redovisa tertial. Det är familjeföretagets privilegium, även om marknaden kring en stor mediekoncern ofta önskar mer transparens.

Ur Bonniers bokslut för 2007 framgår att det fria egna kapitalet är 11,5 miljarder och skulderna 6,1 miljarder kronor. Skuldkvoten ligger på drygt 50 procent.

Det verkar mindre sannolikt att Bonnier deltar i en köpfest på mediemarknaden när krisen på finansmarknaden har värkt ut.

Resumé har utan framgång sökt Bonniers finanschef Göran Öhrn.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.