Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bra att dela ut CDON

Publicerad: 23 april 2010, 07:09

MTG delar ut CDON Group till aktieägarna. Bolaget startade för tio år sedan med cd-försäljning på nätet i tämligen blygsam skala.


Ämnen i artikeln:

MTGMetroBörsCDON

truefalse

MTG delar ut CDON till aktieägarna. Bolaget har goda förutsättningar att lyckas på egen hand.

Samtidigt gjorde MTG sin första och enda avknoppning och delade ut Metro till aktieägarna. Metro var ­expansivt och satsade sina vinster från Sverige på aggressiv expansion med världsherravälde i blicken.

Avknoppningen av Metro var en större sak: MTG skickade med sin vd Pelle Törnberg till Metro och hämtade in Hans-Holger Albrecht som koncernchef. Det fanns en tro på att Metro skulle växa sig lika stor och stark som gamla mamman.

Tio år senare kan de efterkloka konstatera att det var väl optimistiskt. De som har behållit sina tilldelade Metroaktier har inte blivit rikare. Där­emot fanns ett fönster under några år att sälja med god vinst innan Metro blev frimärksaktie.

För CDON är utsikterna bättre:
• E-handeln växer stadigt, under krisåret 2009 med 8 procent.
• Den omsatte 22 miljarder kronor i fjol, stora pengar, men bara 4,2 procent av detaljhandeln. Utvecklings­potentialen är alltså god.
• CDON har breddat sig till film, spel, böcker, nedladdning och streaming. Omsättningen var i fjol 1,2 miljarder kronor.
• MTG Internet Retailing bildades 2007 och köpte ett antal sajter som har utvecklats väl: mode i Nelly och LinusLotta, hälsotillskott i Gymgrossisten och Bodystore samt det nyligen förvärvade Lekmer. De flesta har lokala sajter i övriga nordiska länder.
• Hela näthandelsgruppen CDON Group, som är det nya bolagsnamnet, omsatte i fjol 1,75 miljarder och gjorde ett rörelse­resultat på 125 miljoner kronor.
• Företaget har en skicklig ledning i den gamle tiokamparen Mikael Olander som har lett CDON sedan start.

• Näthandel blir säkrare och användargruppen växer uppåt i åldrarna.
Att notera CDON är ett sätt att synliggöra värden i MTG, som behåller spelsajterna på nätet och satsar hårt på Viasat OnDemand, som delvis konkurrera med CDON. Ett bolag i stadig tillväxt kan värderas till 15–20 gånger vinsten, i CDON:s fall 2–2,5 miljarder.

Förutom utdelningen av CDON till ägarna innan årets slut föreslår Hans-Holger Albrecht att stämman i vår ska öka på MTG:s utdelning. I Q1-rapporten lämnades i tisdags starka siffror med en fördubbling av både rörelseresultatet och vinsten per aktie. MTG visar på tillväxt inom de flesta områden trots svackan för tv-reklamen.

MTG balanserar skickligt mellan konjunkturkänsliga fri-tv och stabila betal-tv, mellan mogna marknader i Norden och tillväxtmarknader i Östeuropa, mellan traditionell tv och ondemand samt nya onlinetjänster.
Med utdelningen av CDON koncentrerar sig MTG än mer på tv och radio. Det reser frågan om framtiden för Modern Studios och gamla trotjänaren Strix. Produktionsbolagsbranschen har konsoliderats hårt de senaste åren, men en försäljning av Modern Studios skulle knappast bli årets mediechock.

Veckan som gick

• Metro tror på ljusare tider. Metro redovisade en förlust under årets första kvartal. Men det kommer att bli bättre och vd Per Mikael Jensen lovar en vinst för 2010.
– Jag gör inga prognoser för helåret, men vi ska göra en god vinst. Handelsbankens bedömning om 50 Mkr i vinst för 2010 känns inte orealistisk.
Per Mikael Jensen var som helhet nöjd med det första kvartalet. Men Greklands usla ekonomi påverkar tidningen.

• NyE vd:n tror på A-com. A-Com har hittills inte gjort sina ägare glada. Aktien är en de av som har haft sämst utveckling av alla på Stockholmsbörsen. Men den nye vd:n och finanschefen räds inte den dystra historiken. Mats Ohlsson har köpt 2,1 miljoner aktier och Martin Hultqvist har köpt 2,3 miljoner aktier.

Säljare är största ägaren Arvid Svensson som i och med försäljningen minskar sitt ägande från 20,3 procent till 13,6 procent.

• Nya bonusar på Schibsted Mediekoncernen Schibsted har utformat ett nytt bonusprogram för 45 av koncernens chefer. Det gamla systemet med optioner skrotas nu och cheferna får i stället köpa aktier.
Systemet är upplagt så att de som deltar i programmet får en grundsumma av den fasta lönen. En tredjedel av den går att köpa aktier i Schibsted. Resterande del betalas efter tre år om de ekonomiska målen har uppnåtts.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

MTGMetroBörsCDON

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.