Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Britny-vd:n sparkas från Transportstyrelsens styrelse

Publicerad: 28 juli 2017, 11:24

Foto: Britny

Digitala byrån Britnys vd Mikael Ahlström får gå från sitt uppdrag i Transportstyrelsens styrelse efter IT-skandalen.


Ämnen i artikeln:

Britny

Under gårdagen fick de sista styrelseledamöterna som var aktiva under den period som generaldirektör Maria Ågren valde att göra "avsteg från lagen" lämna sina poster. En av ledamöterna som får gå från sitt uppdrag är Mikael Ahlström, vd och grundare av den digitala byrån Britny. Ahlström och styrelsen var enligt Säpos förundersökning underrättad om att generaldirektören ville göra avsteg från lagen och således delaktigt ansvarig för att beslutet gick igenom. Enligt förundersökningen tog styrelsen knappt upp avsteget och styrelseordföranden har i förhör berättat om att han var dåligt insatt i säkerhetsskyddsfrågor.

Även om Säpo i november 2015 rådde Transportstyrelsen att avbryta hela projektet med outsourcing varken agerade eller vidarebefordrade styrelsen den informationen till regeringen.

När informerades du om att Maria Ågren ville göra avsteg från lagen?

Styrelsen fick information under två möten i oktober och augusti 2015. Jag närvarade dock endast vid mötet i augusti. På det mötet togs inte situationen upp på det sättet, vilket även andra styrelseledamöter intygat. Styrelseordföranden hade dialog med departementet under hela perioden, man insåg att det var en allvarlig situation som uppstått, berättar Mikael Ahlström för Resumé.

Varför vidarebefordrades inte Säpos rekommendation om säkerhetsskyddande åtgärder till regeringen?

Det var något som hanterades av generaldirektören och ordföranden. Jag hade ingen insyn i det och känner heller inte till hur det hanterades informationsmässigt.

Hur utförligen diskuterades säkerhetsfrågorna inom styrelsen?

Hela det här projektet har diskuterats vida genom hela dess gång, så även med säkerhetsfrågorna. Det fanns tydliga säkerhetsvtal med IBM både gällande informationssäkerhet och säkerhetsskyddsavtal.

Hur ser du på ditt och styrelsens ansvar för den situation som uppstått?

Det är en väldigt allvarlig och extremt tråkig situation. Den är också väldigt komplex med många olika sidor och jag anser att vi varit bra på att informera de olika parterna under perioden. Personligen känner jag att jag kunde tagit ett större ansvar inte bara gällande informering utan även att man säkerställde samverkan, avslutar Ahlström.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Britny

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.