Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Busch Thor: Granskningen visar att internet är laglöst land

Publicerad: 15 mars 2018, 06:45

Foto: Per Pettersson/Flickr

Ebba Busch Thor (KD) är nästa politiker att kritisera Googles agerande, stora nedskärningar på Rubicon Project och Facebook stänger av brittiskt alt right-parti. Det och mycket mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Ebba Busch ThorFacebookWikipediaYoutubeExpressenGoogle

I går gästade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor Expressens politiska debattprogram "Bara Politik". Ett ämne som diskuterades var de senaste veckornas kritik mot Google och plattformens problem med hatfyllt innehåll. I programmet berättade Busch Thor att hon välkomnar Expressen och Dagens Nyheters granskning.

– Det visar på det stora problemet med att internet upplevs som, och de facto är, ett laglöst land. Alla vet att de här sakerna är olagliga när de sker IRL, men det tillåts när det sker online. Det behövs fler poliser och fler som är speciellt utbildade för brott som sker på nätet, berättade hon.

Även Göran Hägglund, tidigare partiledare för KD, gästade programmet. Den tidigare partiledare menar att Googles problem inte är så enkelt.

– Å ena sidan har flera pratat om att det inte får förekomma censur, eller att företagen får använda sin enorma maktposition på ett otillbörligt sätt. Å andra sidan ska de inte erbjuda plats för det som ingen av oss vill se som hat, hot och förföljelser mot judar. Det är en otroligt svår avvägning för företagen att göra, men också för lagstiftningen om hur eller vad som ska ske eller hur det ska regleras.

Stora nedskärningar på Rubicon Project

Adtech- och programmaticplattformen Rubicon Project stämdes förra året av the Guardian efter att ha plockat ut dolda avgifter från publicisten. Stämningen ledde till at Rubicon fick strukturera om sättet de tog ut avgifter från köparsidan, en omstrukturering som nu får effekter. Rubicon Project tvingas nämligen säga upp 100 personer efter att bolagets intäkter i december sjönk med 57 procent i jämförelse med tidigare år, det rapporterar The Drum.

Wikipedia kände inte till Youtubes samarbetsplaner

Under gårdagen rapporterade Resumé om att Youtube och Wikipedia skulle komma att inleda ett samarbete mot konspirationsteoretiska videos på Youtube. Planerna delgavs av Youtubes vd Susan Wojcicki vid ett tal under SXSW. Nu säger dock Wikipedias högsta chef, Katherine Maher, att projektet är något Youtube inlett på egen hand. Wikipedia berättar i ett officiellt uttalande att de inte hade någon aning om Youtubes planer.

Enligt kritiker kommer lösningen endast innebär att Youtube skyfflar över ansvaret på en annan plattform baserad på användargenererat material.

Expressens och Dagens Nyheters granskning av Google fortsätter

Expressen och Dagens Nyheter har i en rad artiklar den senaste veckan granskat Google och plattformens problem med hatiskt innehåll. Under gårdagen kontaktade Expressen EU-kommisionären Julian King som arbetar för EU:s säkerhetsunion. King kommer senare i veckan att träffa justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och polischef Anders Thornberg.

King vill inte svara på om han anser att Google har något publicistiskt ansvar.

– Jag anser att dessa företag har ett tydligt samhällsansvar för att skydda användarna mot skadligt innehåll, speciellt mot terroristinnehåll, skriver han genom sin stab.

Googles chefsjurist i Aktuellt

 I en debattartikel tidigare i veckan svarade Googles chefsjurist David Price på den kritik som riktats mot bolaget och i går kväll var Price med i Aktuellt. I debattartikeln medgav Price att mycket av det uppmärksammade materialet var avskyvärt men menade samtidigt att det vore problematiskt om de som företag gick in och bestämde vad som var rätt och fel, ett resonemang han fortsatte i Aktuellt.

– Vi tar in juridiska anmälningar, och vi försöker besvara dem snabbt. Vi får in väldigt stora mängder av den här typen av anmälningar, det handlar om långt över två miljoner sidor per dag där personer ber oss ta bort saker av upphovsrättsskäl, säger han.

Facebook stänger av Britain First och partiets ledare

Under gårdagskvällen valde Facebook att följa i Twitters spår och stänga ned Britain Firsts Facebooksida, det rapporterar ITV. Britain First är ett parti på den yttersta högerkanten och dess ledare Paul Goldin och Jayda Fransen häktades nyligen för religiöst motiverade hatbrott begågna i Kent. Även partiledarnas sidor har blivit nedstängda.

Enligt Facebook beror avstängningarna på att sidorna vid upprepade tillfällen brutit mot reglerna gällande "hatespeech". En bilderna som ska ha brutit mot reglerna visade Goldin med bildtexten "Islamofobisk och stolt".

Partiet kommer inte att tillåtas starta någon ny Facebookgrupp.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.