Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bygger konsultbolag med skattepengar

Publicerad: 26 september 2008, 12:47

Kulturdepartementets expert Lars Marén säljer sig som konsult i bolaget LoveOne. Ägare är kulturdepartementets förre statssekreterare Claes Ånstrand (s), som på två år kvitterat ut 1,2 miljoner i avgångsvederlag. Som vd i LoveOne tar han ut 21 000 kronor i månaden.


truefalse

Claes Ånstrand.

Ämnesrådet Lars Marén, 65, avtackades under festliga former på kulturdepartementet i slutet av maj av en stor del av den svenska medieeliten. Han var departementets nestor och arkitekten bakom den svenska tv-politiken.

Hans förre chef statssekreteraren Claes Ånstrand fick lämna efter valförlusten 2006 och startade efter nyår 2007 konsultbolaget LoveOne Consulting AB tillsammans med sin son Mattias och dennes kompis Tomas Fält.

Claes Ånstrand får behålla sin lön på 73 500 kronor i månaden i två år efter valnederlaget och han har utnyttjat skattepengarna till att bygga upp det nya bolaget. Som vd-lön i LoveOne har han tagit ut blygsamma 21 135 kronor i månaden, eftersom denna ska räknas av från lönen från staten.
– Under inledningsfasen har jag varit lite försiktig med att ta ut lön. säger Claes Ånstrand.

LoveOne har bland annat medieföretagen UR och Teracom på kundlistan och drog under sitt första halvår in 1,5 miljoner i arvoden. Bolaget delade raskt ut en kvarts miljon till aktieägarna, eftersom kapitalinkomst inte behöver räknas av mot lönen från statskassan.

Vidare delade LoveOne ut ett tantiem (extra bonus) till styrelsen på 460 000 kronor. Claes Ånstrand hävdar att han inte fått del av tantiemet:
– Det gick till Mattias och Tomas, inget av det tillfaller mig.

Ser du något problem med att utnyttja staten maximalt för att bygga bolag?
– Jag har tagit ut en del av mitt avgångsvederlag, det är riktigt.

En del? Du har ju utnyttjat det i 22 månader?
– Ja, men det har ju reducerats med min lön.

Enligt Resumés källor har Claes Ånstrand varit runt och raggat uppdrag hos de stora mediebolagen. Trumfkortet är den nye stjärnkonsulten Lars Marén. Men Marén är fortfarande förordnad som regeringens expert i radio- och tv-lagsutredningen:
– Jag kan inte se någon intressekonflikt, säger Lars Marén. I så fall får jag väl försöka hantera det. Det är bara tre, fyra sammanträden kvar.

Vilka kunder har du som konsult?
– Än så länge inga alls. Det är Claes som har uppdragen, jag ska bara vara anställd. Men vi har inte skrivit några papper än.

Vad kostar du att anlita?
– Det tror jag vi sparar tills intresserade köpare av mina tjänster dyker upp.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.