Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Byrå-vd:n frias från våldtäktsanklagelser

Publicerad: 25 maj 2016, 13:01

I mars åtalades en byråchef för att ha begått våldtäkt och sexuellt ofredande mot en av sina anställda. Nu frias han från alla anklagelser efter drygt tre månader i häktet.


I april 2015 blev det känt för byråns styrelseordförande att byrå-vd:n anklagas för en våldtäkt mot en anställd. Händelsen ska ha inträffat några månader tidigare i samband med en intern tillställning. Ord stod mot ord och mannen stängdes av från arbetsplatsen. Han anklagades även för sexuellt ofredande som ska ha inträffat vid ett tidigare tillfälle, redan 2011. Han anhölls i slutet av januari 2016 efter att det påstådda brottet polisanmälts.

LÄS MER: Byrå-vd åtalas för våldtäkt

LÄS MER: Byrå-vd häktad misstänkt för våldtäkt

I februari 2016 häktas han misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande på sannolika skäl, det vill säga den högre misstankegraden. I mars väcks åtal. Som bevis har man bland annat framfört en rad vittnesmål från anställda, sms-konversationer och intyg från läkare. Kvinnan som gjort anmälan uppges ha mått dåligt efter övergreppen. Styrelsen erbjöd alla medarbetare terapisamtal när anklagelserna kom upp.
– Det blev ett trauma för hela byrån och är en personlig tragedi. Jag anser att vi har gjort allt som står i vår makt för att stötta medarbetarna i den här situationen, sa byråns styrelseordförande tidigare till Resumé.

Mannen har nu suttit häktad i tre månader och under hela processen förnekat till brott.
– Det är alltid påfrestande att vara häktad, men eftersom han anser sig vara oskyldig lutar han sig mot det, sa byrå-vd:ns advokat Max Ahlgren till Resumé i samband med att mannen åtalades.

I dag onsdag kom domen, och det står alltså klart att byrå-vd:n har frikänts från båda åtalspunkterna, dels vad gäller anklagelserna om våldtäkt, dels sexuellt ofredande.

Åklagare Yvonne Brandell är inte överraskad.
– Det är som med alla ärenden som gäller sexualbrott, när det inte finns vittnen närvarande i det direkta rummet, och att det är bevisningen som ska avgöra. Så jag kan inte säga att jag blev så förvånad. Som alltid med den här typen av fall så måste det vara ställt utom rimligt tvivel. Det beror helt på hur tingsrätten finner att man ska värdera bevisning.

Hon tycker dock att bevisningen borde ha räckt.
– Det fanns tillräckliga skäl till att väcka åtal, annars skulle jag inte ha gjort det.

Yvonne Brandell har ännu inte hunnit analysera domen, men säger att det kan bli aktuellt med överklagan. Hon kan dessutom konstatera följande:
– Två nämndemän ville döma till två års fängelse för första åtalspunkten, våldtäkt. Men en nämndeman och tingsrättens ordförande, rådmannen, ville frikänna. När det blir två mot två gäller att man hellre friar än fäller.

Åklagaren påbörjar nu processen att se över om det finns skäl till att överklaga.

Resumé söker byrå-vd:ns advokat Max Ahlgren.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.