Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Byrå-vd:n helt friad från våldtäktsanklagelser – söker skadestånd

Publicerad: 20 juni 2016, 07:58

Han satt häktad i nära fyra månader misstänkt för våldtäkt av en anställd. Sedan blev byrå-vd:n helt frikänd från anklagelserna. Nu kan han räkna med kompensation för tiden som frihetsberövad.


I februari 2016 häktades byrå-vd:n anklagad för våldtäkt av en anställd samt sexuellt ofredande. Men när domen kom i slutet av maj stod det klart att han frikändes på samtliga åtalspunkter. Åklagaren valde att inte överklaga, men kvinnan som anmälde begärde en omprövning av dennes beslut hos överåklagaren.

LÄS MER: Byrå-vd häktad misstänkt för våldtäkt

LÄS MER: Byrå-vd åtalas för våldtäkt

Men överåklagaren fann inte skäl till att ändra på åklagarens beslut, berättar målsägarbiträdet Silvia Ingolfsdottir Åkermark. Hon har därför beslutat att inte överklaga och domen har därmed vunnit laga kraft. Biträdet vill dock inte kommentera vilka skäl som ligger bakom beslutet.
– Det här har varit en väldigt jobbig och utdragen process för målsägande. Vi är inte nöjda med domen. Det står i domen att det finns skäl som talar för att hon har utsetts för ett sexuellt övergrepp, och vi visar också att så har skett. Men att döma för våldtäkt är en annan sak, säger målsägarbiträdet.

Varför då?
– Det får ordförande förklara. Det var ju två nämndemän som ville döma, fortsätter hon och syftar till det faktum att två nämndemän ville döma till två års fängelse för första åtalspunkten, våldtäkt. Men eftersom en nämndeman och tingsrättens ordförande ville frikänna, och det därmed stod två mot två, gäller att man heller friar än fäller.

LÄS MER: Byrå-vd:n frias från våldtäktsanklagelser

LÄS MER:  Efter att byrå-vd:n friats från våldtäktsanklagelser: Åklagaren väljer att inte överklaga

Byrå-vd:ns advokat Max Ahlgren är nöjd med att domen har vunnit laga kraft.
– För klienten är det givetvis en stor lättnad, eftersom han nu kan lägga det bakom sig och fortsätta med sitt liv. Han har hävdat sin oskuld från dag ett – och nu bekräftas det i domen som tingsrätten avkunnat. Det var en välskriven dom där man beaktat försvarets invändningar och synpunkter.

Byrå-vd:n ska nu med stor sannolikhet söka skadestånd för tiden han varit frihetsberövad, meddelar advokaten.
– Jag utgår från att han kommer göra det. Det är standard. Om man varit frihetsberövad för ett brott man förnekat, och åtalet ogillas, så är utgångspunkten att du får ersättning för tiden.

– Vi har ännu inte skissat på skadeståndsansökan och jag vet ännu inte när det kommer att ske. Handläggningstiden är ganska lång.

Hur mycket pengar rör det sig om?
– Det vill jag inte gå in på. Men det är ofta en schablonersättning per dag eller månad för personer som har varit frihetsberövade. Det finns dock undantag, till exempel om personen varit utpekad med namn och bild i media, då man kan söka högre ersättning.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.