Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Byråägaren efterlyser uppdrag: ”Den kreativa sektorn i Ukraina har stannat upp”

Publicerad: 22 mars 2022, 14:28

”De senaste dagarna har mina medarbetare hört av sig till mig och andra chefer och frågat om att få arbetsuppgifter. Folk säger att vardagliga sysslor hjälper dig att ta dig bort från de dagliga nyheterna om kriget”, säger Aleksey Lyah delägare på martechbyrån Newage i Kiev.


Ämnen i artikeln:

UkrainakrigetUkrainaNyheterRysslandKreatör

”Vi är en verksamhet med 25 anställda. Nästan alla av dem levde i Kiev innan den ryska invasionen. I dag har 22 av oss valt att flytta till lugnare regionen. Några har valt att stanna i Kiev, medvetna om riskerna.

Under den första dagen var det förstås ingen som visste vad som skulle hända eller vad vi skulle göra. I första hand handlade våra tankar om hur vi skulle skydda varandra och våra familjer. Sen kom vi att vänja oss vid situationen. Vi vet vad som pågår i vårt land och vi är beredda att agera. Som civila kan vi inte delta i striderna, men vi måste arbete för att hjälpa ekonomin. I dag arbetar många av våra anställda på frivillig basis, i och utanför Kiev.

Som företag ber vi inte om donationer, men det finns många människor här som behöver stöd. Därför skulle jag vilja att de som kan håller kontakt med de ukrainare de känner. Ge dem stöd.

Det finns många kommunikationsexperter i Ukraina, med stor kompetens. Människor som är bra på att arbeta i team och ofta är effektiva. I dag ser vi att den kreativa sektorn i Ukraina faktiskt har stannat upp, marknaden som helhet har saktat ner mycket. Den enda utvägen för oss är att arbeta och göra vårt bästa. Framåt kommer vi att behöva hjälp i form av samarbeten, involvering av ukrainska team i uppgifter runtom i världen.

Vi kan hjälpa varandra. Det är en tvåvägsprocess.

För många ukrainare handlar livet i dag om att hinna sova under stunder då de springer efter skydd eller ett ständigt läsande av nyheter. Detta är en väldigt ohälsosam situation som kan påverka den mentala hälsan även i säkra regioner.

De senaste dagarna har mina medarbetare hört av sig till mig och andra chefer och frågat om att få arbetsuppgifter. Folk säger att vardagliga sysslor hjälper dig att ta dig bort från de dagliga nyheterna om kriget. I allmänhet är alla väldigt motiverade. Vi förstår att ekonomin måste fortsätta att röra sig, och vi gör allt vi kan för att hålla den i rörelse.

Vi försöker stötta varandra. Två gånger i veckan har vi ett digitala möte med alla kolleger, där vi utbyter personliga nyheter, pratar om hur alla har det, ibland skrattar vi tillsammans. Det är väldigt berörande och stöttande.

Vi tror att den aktiva fasen av kriget kommer att sluta snart, och det kommer att vara säkert på hela Ukrainas territorium. Tyvärr befinner sig marknaden i Ukraina på en brant nedgång, och även för våra stora kunder kommer det att ta lång tid att återställa sina volymer till nivån före kriget.

Därför är vår huvuduppgift, åtminstone under de kommande sex månaderna. Att generera vinst för att vara den andra, ekonomiska, fronten för staten. Vi som företag ska hjälpa ekonomin: ge jobb och betala skatt.”

Aleksey Lyah delägare på martechbyrån Newage i Kiev.

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.