lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Byrågrundaren debuterar med framtidsroman om konflikten mellan god och ond AI

Publicerad: 12 september 2022, 09:00

David Prentell bokdebuterar med science fiction om AI. Foto: Mathias Eriksson

I sin roll som strateg åt framtidsbolag är han ständigt påläst om vad som kommer hända. Men när David Prentells dotter föddes för nio år sedan, väcktes nya tankar om framtiden. Han som kan förutspå trender och förändringar i samhället bokdebuterar nu med den dystopiska ”Aitopia”.

Ämnen i artikeln:

NyheterAIArtificiell intelligens

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


David Prentell driver idag G-W Studios, där han hjälper snabbväxande techbolag, främst från Silicon Valley att skala upp sina verksamheter med hjälp av design. När första barnet föddes för nio år sedan väcktes tankar om hur samhället kommer att se ut i framtiden, nu släpper David Prentell sin första bok, som visserligen inleds i en dystopi men författaren har velat skildra en ljusare bild av framtiden.

– Det är spännande att tänka på vad AI kommer att innebära – vi är mitt i skiftet. Det har varit en process och en tankeresa. Jag började tänka på det för nio år sedan men det är först på senare tid jag suttit och skrivit. Jag har under de senaste fyra, fem åren skrivit på semestern och kvällar i stället för att titta på Netflix.

Vi pratar om vilken skillnad AI kommer att kunna ha för vården och äldrevården framöver, men också vilka risker som finns med att hamna i en bubbla där du kan bygga upp verkligheten som du vill ha den.Huvudpersonen i boken är en förlossningsdeprimerad kvinna.

– Det var en utmaning att skriva huvudpersonen som en kvinna. Men det var också kul att grotta ner sig i det och försöka förstå förlossningstrauma. I boken, som heter Aitopia, kastas vi nio år fram i tiden. Här styr artificiell intelligens världen och den nyblivna mamman Valerie lever mitt i konflikten mellan god och ond AI. Vardagen består av växande klyftor i samhället, rasism och otrygg ekonomi där många lever på teknikens dopaminrus, företag gör pengar på riktad reklam och att sätta människor i skuld.

Huvudpersonen Valerie i Aitopia. Foto: Midjourney

I boken, som heter Aitopia, kastas vi nio år fram i tiden. Här styr artificiell intelligens världen och den nyblivna mamman Valerie lever mitt i konflikten mellan god och ond AI. Vardagen består av växande klyftor i samhället, rasism och otrygg ekonomi där många lever på teknikens dopaminrus, företag gör pengar på riktad reklam och att sätta människor i skuld.

Vad har du för relation till boken?

– Mina känslor har pendlat mellan pessimistisk och optimistisk. Jag känner mig inte klar, jag tror det här är del ett och jag har redan börjat skriva på del två. För mänskligheten skulle jag vilja lämna efter mig en bok med en ljusare framtid, säger David Prentell.

Mycket har varit svårt, erkänner han. Dialogerna har varit svåra att få till.

– Förutom att få till dialogerna, ville jag skildra starka och speciella karaktärer som jag försökt spegla från människor jag träffat, jag har velat ha genuina och underhållande personer i boken. David Prentell tror att vi kommer närmare en vardag med AI, vi ägnar allt mer tid åt digitala medier.

– Vad är det som driver det – delvis är det våra egna beteenden, men också att algoritmen blir bättre på att förutse vad vi är intresserade av. De matar dig med mer, det kan bli destruktivt och folk kan må dåligt om vi inte har rätt verktyg, säger han.

David Prentell

Ålder: 38 år

Familj: Fru och 2 barn

Bor: I Bällsta vid Vallentunasjön

Bäst just nu: Norrskens Impact-100 är en Nobelprisliknande utmärkelse som ges till entreprenörerna bakom 100 av de bolag i världen som har mest potential att göra skillnad när de kommer till vår tids stora utmaningar. Det firades med dunder och brak nu i veckan. Fler i samhället skulle behöva bli medvetna om lösningarna som finns och delta i det stora skiftet. Impactbolagen är vår tids aktivister.

Sämst just nu: De stora utmaningarna i världen – klimatkrisen, ekosystemkollapsen, populismen, filterbubblorna, krig, energikrisen, narkotika- och gängkriminaliteten – listan kan göras lång. 

Gillar: Att vi brände en stor del av förra årets vinst på att bjuda ner alla våra fantastiska designers på Alchemist i Köpenhamn, som är utsedd till världens sextonde bästa restaurang för två helger sedan – 50 rätter, fem viner serverade över fem akter i olika världar där alla sinnen blev stimulerade.

 

Aitopia släpps som en en timmes lång ljudbok på plattformar som Storytel, BookBeat, med flera. Det är en Black mirror-inspirerad berättelse som kastar läsaren nio år fram i tiden. 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev