Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Byråns oväntade drag – plockar in Sveriges yngste universitetsdoktor

Publicerad: 18 juli 2018, 09:12

Byrån 500 letar talanger utanför kommunikationsbranschen och rekryterar Stefan Buijsman, Sveriges yngste universitetsdoktor i modern tid.


Ämnen i artikeln:

Kommunikationsbranschen500 Sthlm

Stefan Buijsman från Holland har många strängar på sin lyra. Till vardags forskar han inom matematisk filosofi och svenska medier har tidigare uppmärksammat mattegeniet, som vid 20 års ålder blev Sveriges yngste universitetsdoktor i modern tid, då han disputerade i matematisk filosofi på Stockholms Universitet. Han började sina universitetsstudier när han var 14 år.

Men Stefan Buijsman känner sin inte tillfredsställd av att enbart jobba med det akademiska. När akademin nu har semester har han börjat sommarjobba på kommunikationsbyrån 500.

Simon Strand, grundare på pr-byrån 500, säger att det är viktigt att ta in en så analytisk och strategisk person som Stefan Buisjamn, eftersom man även vill ta in talanger utanför kommunikationsbranschen.

– Ända sedan starten har vi försökt ha en annorlunda approach till talang, så vi har ett årligt samarbete med några skolor som Stanford Graduate School of Business och Handelshögskolans Entrepreneurial Spring Week. Förra året hade vi en turkisk tjej som varit på McKinsey och Google i San Francisco och i september har vi en ny person från Stanford som har ingenjörsbakgrund, säger Simon Strand till Resumé och fortsätter:

– Vår ambition är att samla människor som inte nödvändigtvis kommer från kommunikationshållet, eftersom vår analys är att kommunikationsbranschen inte lockar en så stor andel av de smartaste människorna i Sverige.

Hur kom det sig att han ville jobba hos er?
– Vi känner varandra sedan tidigare. Han hörde av sig och frågade om han fick jobba här och vi kände att vi kunde erbjuda ett tempo och variation som kanske inte är så vanligt i forskningsvärlden. Det är nog emellanåt ganska ensamt och enformigt att vara forskare till vardags och det blir ju annorlunda här.

Stefan Buijsmans arbetsuppgifter berör det analytiska och strategiska arbetet för olika uppdragsgivare. Bland annat för Konserthuset i Stockholm eftersom han är intresserad av klassisk musik.

– Han är väldigt bra på att processa information, vilket säger sig självt med tanke på hans bakgrund. Att kombinera det med den analytiska och strategiska tyngden med byråns kvalifikationer blir väldigt bra tillsammans.

Hur har det gått att få in Stefan på 500?
– Han är ju bekant med flera av oss sen tidigare, så det har inte varit några konstigheter. Han kommer med nya perspektiv och idéer som vi tycker är väldigt roligt. Stanford-grejen är en annan del i det. Vi har byggt vår process så att varje år kommer det ett gäng olika injektioner in i verksamheten i olika former. Det är bra för kreativiteten och energin.

Stefan Buijsman säger i sin tur att han ofta letar efter andra saker att göra utanför det akademiska. Det blir ett sätt för honom att komma ut från "forskningsbubblan".

– Det är kul att för omväxlingens skull jobba på ett ställe som erbjuder en annan typ av arbete. Det blir ett sätt för mig att komma bort från forskningsbubblan och få erfarenhet inom något nytt som skapar värde för omvärlden, säger Stefan Buijsman.

En del av det arbetet pågår även under arbetsvardagen. Just nu är han aktuell med holländska barnboken "Het rekenrijk" som ska göra det roligare för barn att lära sig matematik.

Sommarjobbet på 500 pågår augusti ut.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.