Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Byråprofilens uppmaning: ”Anlita ukrainska företag”

Publicerad: 18 mars 2022, 14:26

Foto: Privat

Efter Rysslands invasion av Ukraina har jobbet blivit ett sätt för Khrystyna Boyko, medgrundare av ukrainska digitalbrån And action, att koppla bort. ”Om du har en chans att anlita ukrainska flyktingar, ukrainska företag eller bara gör så lite som att skriva under ett upprop har du gjort skillnad.” berättar hon.


Ämnen i artikeln:

UkrainakrigetNyheter

Ukrainska Khrystyna Boyko är medgrundare och affärsutvecklare på den digitala byrån And action. För en dryg månad sedan funderade hon på hur restriktionerna skulle påverka hennes planerade 30-årsfest. I dag har hon svårt att göra planer som sträcker sig längre än morgondagen.

– Ena stunden känns det som att kriget pågått i en evighet, den andra som att det bröt ut i går. Varje dag är som en emotionell karusell.

Hon och de flesta av hennes kolleger bor i Lviv i västra Ukraina, en stad som till stor del varit förskonade från de intensiva bombningar som drabbat landets centrala och östra delar. För sex dagar sedan bombade dock ryska flygplan Lvivs flygplats och så sent som imorse landade sex större bomber i stadens utkanter. På grund av att staden inte ligger i frontlinjen har den blivit något av en bas för den humanitära hjälp som strömmar in i landet. Det är också till Lviv många av Ukrainas inhemska flyktingar söker sig, flyktingar som välkomnats med öppna armar och sängplatser från lokalbefolkningen. Själv har Khrystyna tagit emot sina föräldrar och ytterligare två kvinnor som flytt Kiev respektive Ukrainas östra delar.

– I jämförelse med de som befinner sig i städer som Mariopol och Charkiv känner jag mig förhållandevis säker. Känslan i staden och bland mina vänner är att vi står enade i allt som händer, berättar hon.

Under krigets första vecka anslöt Khrystyna Boyko till volontärgrupper som arbetar med att inventera försvarsmaterial. Den senaste tiden har hon dock jobbat med kriskommunikation för de lokala myndigheterna. En stor del av kommunikationen mot invånarna i Lviv går ut på att förklara var de kan hitta bombskydd och vad de behöver ta med sig när de söker skydd. Hon var även inblandad i arbetet med magasinet Times senaste omslag.

– Jag har ingen aning om vad skillnaden mellan en skottsäker väst av typ ett eller två är men jag kan kommunikation. Det är inte det första folk tänker på men när jag ser och hör information som går ut till Lvivs invånare känner jag en stolthet över att ha varit med och bidragit.

Trots invasionen har hon och flera kollegor försökt fortsätta med sina dagliga jobb. I den mån det går. Det känns surrealistiskt att höra någon i ett krigsdrabbat land berätta om leveranser och nya kunder, som om allt flöt på som vanligt.

– De första två veckorna klarade jag inte av att jobba alls men nu hjälper det mig att tänka på något annat än kriget. Det är konstigt men man vänjer sig snabbt med att konstigt nås av nya uppgifter om bombräder.

Allt arbete för Ukrainska kunder har stannat upp men flera av byråns internationella klienter, däribland FN, har köpt in mer tjänster än vad de vanligtvis skulle ha gjort. Khrystyna Boyko menar att fortsatt handel och uppmärksamhet är avgörande för hur Ukraina klarar sig.

– Min största rädsla är att allt mynnar ut i ett lågintensivt krig samtidigt som medier och företag riktar sin uppmärksamhet åt andra håll. Om du har en chans att anlita ukrainska flyktingar, ukrainska företag eller bara gör så lite som att skriva under ett upprop har du gjort skillnad. 

Trots invasionen vill hon stanna kvar i Lviv och Ukraina så länge som möjligt.

– Samtidigt vet ingen vad som kan hända. En kväll kan man planera en fika med sina kompisar och nästa morgon kan man befinna sig vid den polska gränsen. 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

UkrainakrigetNyheter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.