Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Calle Rockbäck

Publicerad: 19 december 2007, 15:03

Calle Rockbäck, 61, som flitigt kommenterar artiklar på Resume.se och står för sina åsikter.


Calle Rockbäck.

– Ja, jag har aldrig backat från att framträda med namn bakom mina åsikter. Det är jättebra att Resume.se slopat de anonyma kommentarerna. Det finns så mycket nötter som släpps loss annars. Jag minns hur det var på fredagskvällarna på redaktionerna, när galningarna fått några järn.

Men du gillar att ha åsikter?
– Ja, det är kul att vara med och påverka lite. Jag skrev några kommentarer tidigare också med mitt namn och läser regelbundet Resume.se. Och jag är glad att ni tog bort de anonyma kommentarerna.

Du har jobbat länge som journalist?
– Ja, jag gick Skurups folkhögskolas journalistlinje 1970-71, och har varit riksredaktör på GT, jobbat på Arbetet, varit nyhetschef på Radio Trestad i Uddevalla och nyhetschef på Kvällsposten. Fast numera är jag sjukpensionär. Och något av proffs på att bli opererad. Jag har haft en jäkla tur, och överlevt cancer två gånger. I februari ska jag in och byta ena höften, den andra är redan bytt.

Calle Rockbäcks bylinebild på Klubb Resumé just nu. Han brukar byta med jämna mellanrum.

Det låter rätt kämpigt?
– Ja, men det är som Ernst-Hugo Järegård sa: Du är en överlevare. Jag lärde känna honom när jag gjorde släktforskning på ett antal kändisar, och hittade att Ernst-Hugo hade en släkting som dömdes för barnamord. Tyvärr gick han själv bort samma år som han sade det om överlevare till mig.

Men du fortsätter ha koll på medievärlden?
– Ja, jag har nog varit journalist ända sedan jag föddes, och försöker hänga med i vad som händer.

Annars kommer jag ihåg att du hade ett bråk med sångaren Christer Sjögren?
– Låt mig säga så här: Jag har bara polisanmält en neda person i mitt liv och det är han. Vi tog ett järn tillsammans en kväll, och han spårade ur, och jag hamnade på sjukhus. Men polisen i Växjö, där det hände, sov rätt hårt och anmälan lades ned. Nu ser jag det som helt utagerat för min del.

En gammal nyhetschef som du: Säg vad som är bra och dåligt med internet?
– Det mesta är fantastiskt, framförallt betyder det fler nyhetskällor och att utrikesbevakningen breddas. Den senare har annars saknats länge i svensk press. En nackdel är att ryktespridning underlättas, fast den har nog alltid funnits.

Allt går snabbare än på Haldans och teleprintrarnas tid?
– Ja, fast vi gamla murvlar har nog inte fattat hur man skriver för webben. Ibland är det texter långa som ösregn. Och det är viktigt att ha grindvakter, så inte nötterna tar över. Sedan tycker jag en del är rörigt, som TV4s hemsida, som lätt framkallar epilepsianfall med sin rörighet.

Kommer du ihåg några riktigt bra reportrar från Radio Trestad?
– Ja, en riktigt bra och komplett nyhetsjournalist var Ulf Traneborn. Han är redaktör på TV4 i dag. Jag minns också en vikarie som var väldigt inriktad på att bli undersökande reporter. Harald Treutiger hette han.

Du kommer inte ihåg en vikarie som av misstag tryckte på överfallslarmet vilket ledde till full polisutryckning?
– .... ja, var det...

Jag.
– Just det, nu minns jag.

Förklara dina "bylinebilder"!
– Flaskan, en Jack Daniel´s, köpte jag efter att ha besökt destilleriet i Lynchburg. Fast det är totalt alkoholförbud i countyt, så flaskan är köpt på vägen därifrån. Kanonen är en souvenir från Gettysburg där ett stort slag stod under amerikanska inbördeskriget. Kepsen är också från USA.

Till sist: Hur bedömer du chanserna att denna artikel kommer att kommenteras av Anders Andarve?
– Den bedömer jag till 100 procent!

Fotnot: För att kommentera artiklar på Resume.se måste man numera logga in på Klubb Resumé. Det går fortfarande att  vara anonym mot allmänheten, men i händelse av missbruk ingriper Resume.se och stänger av dem som inte följer reglerna.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.