Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cederroth drabbat av bluffhärva

Publicerad: 26 januari 2011, 15:26

Ett företag som kallar sig för Kreatören i Uppsala AB, och som enligt Bolagsverket ska ägna sig åt producering av trycksaker, har skickat ut tusentals bluffakturor där de använt företaget Cederroths namn och logga som avsändare. Nu har Cederroth polisanmält företaget.


Det hela handlar om ett ”erbjudande” utformat som en faktura. På fakturan står det att Cederroth, som bland annat säljer plåster och första hjälpen-kit, är avsändaren med ”Kreatören i Uppsala AB” i mindre text under.

Fakturan avser "Tavla ink. refill" för 2450 kronor plus moms och det står att den ska vara företaget tillhanda senast 2011-01-28. Då dessa ”fakturor” skickades ut i början av veckan har alltså den betalande bara några dagar på sig att betala.

Men detta är alltså inte en riktig faktura. I liten kursiv textstil mitt på ”fakturan” står det "OBS! Detta är endast ett erbjudande och ingen betalningsplikt föreligger!"

Det handlar alltså om ett ”erbjudande” maskerat som en faktura där man har använt företaget Cederroths namn, logga och produkt som täckmantel för att försöka lura mottagarna att betala in fakturan.

På Cederroth fick man reda på bluffakturan i måndags då oroliga och frågande kunder började att höra av sig till företaget. Sedan dess har det ringt hundratals varje dag.

– Det är väldigt många som har hört av sig som undrar vad det handlar om. Det ringer hela tiden. Jag har aldrig varit med om att det har ringt så många de gånger vi har råkat ut för liknande, säger Marie-Louise Stenhammar, produktchef på Cederroth, och fortsätter:

– Det var någon som uppskattade att det kan vara 10 000-tals som har fått bluffakturan, men det är så klart bara spekulationer än så länge. Därför uppmanar vi alla som fått bluffakturan att mejla in en scannad version av den till oss så att vi får reda på hur stor omfattningen av det här är.

Cederroth polisanmälde i måndags Kreatören i Uppsala AB för bedrägeri eller försök till bedrägeri.

Hur känns det att något sådant här kan påverka ert varumärke?

– Det är tyvärr inte första första gången det här sker. Vi har haft liknande fall, ett par stycken per år, så det är inget nytt som fenomen. Men så klart påverkar det oss när det händer då vi är en seriös aktör med över 30 år på marknaden. Det är inte bra att vi förknippas med ett så oseriöst företag, säger Ralf Svanbäck, försäjningsdirektör Cederroth Första Hjälpen och fortsätter:

– Samtidigt är det svårt att komma åt problemet då de har förfalskat vår logga och namn och för den som läser den så kallade fakturan snabbt kan man tro att det är vi som är avsändaren. Bara det att någon därute kan få en misstänksam bild av vårt företag är negativt. Dessutom finns det ju en risk att någon beställer produkter och betalar. Vi gör naturligtvis allt vad vi kan för att stoppa detta. Vi uppmanar alla som har råkat ut för detta att skanna en kopia och sända den till firstaid@cederroth.com, säger Ralf Svanbäck.

Om man kollar på Kreatören Kommunikation i Uppsala AB:s bokföring ser man att de har uppgett en högst blygsam omsättning de senaste åren. Från att ha omsatt 607 899 kronor det brutna räkenskapsåret 2005/2006 visade man 2008/2009 en omsättning på blygsamma 55 745 kronor och ett resultat på 12 843 kronor.

Enligt förvaltningsberättelsen har företaget bara en anställd, samma man som registrerade företaget 1999. Mannen i fråga har under åren samlat på sig 68 stycken betalningsanmälningar och är för tillfället skyldig Kronofogdsmyndigheten 121 876 kronor.

Linus Fremin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.