Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Charlotte Norrman

Publicerad: 31 mars 2010, 14:14

Charlotte Norrman, ordförande för Svenska Ägg.


Under påskveckan mer än fördubblas den svenska ägg­konsumtionen. Men du ser också en långsiktig ökning?
– Det har ökat, speciellt det senaste året. Intresset för vad vi äter har påverkat och ägg passar de som till exempel äter GI-mat. Och ägg är både nyttigt, lätt tillagat och prisvärt.

Men vad hände med äggkonstaten? År efter år åt vi 10–11 kilo eller cirka 200 ägg per år och person?

– Matvanorna har ändrats en del. Allt fler äter mindre kött, men alla äter mer ägg. Sedan kanske lågkonjunkturen spelar in, eftersom ägg är prisvärd mat.

Och de är grymt bra förpackade?
– Ja, det är naturen själv som har stått för förpackningen.

Varför stoppar vi i oss så mycket just till påsk?
– Det är väl den gamla symboliken, för fruktsamhet och att det börjar växa. Och många av de gamla raserna av höns började värpa igen så här dags på året.

Och i april avgörs reklamtävling­en Guldägget?

– Ja, ägget symboliserar så mycket.

Inför julen råkade grisbönderna ut för negativ uppmärksamhet. Fruktar ni något liknande nu?

– Jag tror inte det, visst finns det en diskussion också bland oss som ägnar oss åt äggproduktion. Och visst synas vi. Men konsumenterna har stor valfrihet. De kan välja mellan ägg från burhöns, frigående eller ekologiska ägg.

Ska ni satsa hårt på att bli ännu större nu med marknadsföring av ägg?

– En del har vi gjort, du ser alltmer av ägg också i mattidningarna. Men vi har inte råd med några Coca-Cola-kampanjer för ägg.

Hur vill du själv ha äggen?

– Vi har äggproduktion på vår gård utanför Hässleholm, men jag äter också mycket ägg själv. Jag börjar alltid dagen med scrambled eggs. Det är också ett bra alternativ som lättlunch.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.