Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chris Ottander har dött: ”Minns honom med tacksamhet och glädje”

Publicerad: 14 januari 2022, 08:55

Foto: Privat.

Filosofie Doktor Chris Ottander, Stockholm, har avlidit vid en ålder av 88 år. Han sörjes närmast av hustrun Inger, barn och barnbarn.


Ämnen i artikeln:

Kommunikationsbranschen

Chris disputerade 1967 vid Psykologiska institutionen vid Uppsala universitet på en avhandling om hastighetsuppfattningar bland bilförare. Två år tidigare hade han tillträtt som rektor för Institutet för högre kommunikations- och reklamutbildning (IHR) och några år senare, 1973, tillträdde han som rektor även för Grafiska Institutet (GI). Chris var därefter rektor för GI och IHR i sammanlagt 33 år fram till sin pensionering 1998. 2017 blev han jubeldoktor vid Uppsala universitet.

Chris blev något av en legend bland sina elever och inom kommunikationsbranschen, framför allt för sin förmåga att hålla fängslande och givande föreläsningar och roliga tal, såväl vid GI och IHR som i många andra sammanhang. Ofta utgjordes de av en sammanfattning av den senaste av alla böcker han läst, som han framförde som en svindlande berättelse där han avslutningsvis kom tillbaka till utgångspunkten och knöt ihop säcken med en insiktsgivande slutsats. Under många år undervisade Chris tillsammans med Evert Medbo.

Chris var mycket beläst med mycket gott minne. Hans barnbarn brukade säga att morfar/farfar vet allt. Han hade ett brinnande intresse för det mesta och läste i princip allt han kom över. Hans allmänintresse fick honom även att engagera sig i många olika uppdrag i samhället, till exempel i många utredningar i olika samhällsfrågor såsom tobaksrökning, högre utbildning inom Bild- och form, samhällsinformationens problem, kommunikation i Svenska kyrkan med mera samt i många styrelser och kommittéer.

Andra framträdande egenskaper hos Chris var hans förmåga att se människan, få folk att känna sig sedda, kunna ge goda råd och inte minst att roa i stora sällskap. Privat älskade han samtidigt att vara på landet med bara familjen, stå och karva i snickarboden, segla ut ensam i jollen, eller sitta i ett hörn och läsa.

Vi är många som minns Chris med både tacksamhet och glädje.

På tidigare kolleger och många studenters vägnar,

Richard Wahlund
Stockholm School of Economics

Ämnen i artikeln:

Kommunikationsbranschen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.