Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Christina Knight ny bloggare på Resumé

Publicerad: 5 december 2018, 11:37

Christina Knight

Foto: Maria Macri

The Amazing Societys creative director Christina Knight börjar blogga om kreativitet på Resumé.se.


Ämnen i artikeln:

BloggareChristina KnightThe Amazing Society

Välkommen Christina Knight, vad kommer du att blogga om?
– Tack, vilken rolig förfrågan! Jag kommer att blogga om kreativitet och eftersom min definition av kreativitet omfamnar mer än det rent kreativa arbetet på en byrå hoppas jag kunna bjuda på en bredd av resonemang och inspiration.

Vad är kreativ kommunikation för dig?
– Om man närmar sig en problemställning/brief med fler och nya perspektiv är förutsättningarna för att man ska lösa problemet på ett nytt och kreativt sätt goda. Nya ögon, nya perspektiv och nya insikter tillför kreativt bränsle även till gamla utmaningar. Kreativ kommunikation får oss att stanna upp, reagera, bli berörda, se på världen med nya ögon - och med stor sannolikhet känna glädje, inspiration, beundran, tacksamhet eller pirr i magen. Kreativ kommunikation är med andra ord guld - för att den når fram, skapar relation och kanske till och med kärlek och lojalitet till avsändaren/varumärket - och därmed också klirr i kassan, både för uppdragsgivare oh kund.

Du har en lång karriär i kommunikationsbranschen. Hur har din syn på kreativitet förändrats?
– När jag började på Hall & Cederquist på 80-talet satt kreativiteten i förarsätet. Det fanns ofta stora budgetar och en stor respekt för kreatörernas arbete - när idéer presenterades var det högtidlig avtäckning och ganska sällan ifrågasättanden (men så jobbade jag ju också på en grym byrå med extremt bra kreatörer!) Sedan dess har branschen blivit mer affärsmässig med större krav på en förståelse för kundens affär, för strategi, planning, långsiktighet och lönsamhet. Det är en rimlig utveckling, tänker jag, eftersom vi hanterar marknadsbudgetar i en konkurrensutsatt och snabbrörlig värld. Risken är att det blir mer PPT än pannå, if you know what I mean - dvs att det blir mycket strategi och inte lika stort utrymme eller förståelseför hur kreativiteten i sig också driver ROI. Men utvecklingen är rimlig och mycket intressant - möjligheterna att nå ut, mäta och förstå kommunikationens och kreativitetens effekt har ju ökat avsevärt och det älskar jag.

Du har tidigare sagt att svenska byråer inte riktigt har lyckats addera det digitala i det traditionella tänket. Kan du utveckla?
– Under decennier har branschen pratat om vikten av digitalisering; mer traditionella byråer har anställt Digital Directors som 'frälsare' och 'missionärer' eller försökt införliva webbkompetens genom förvärv - och sen hoppat att det 'bara ska hända'. Där det händer på riktigt är där den digitala kompetensen, erfarenheten och förståelsen finns med i DNA-uppsättningen och affärsplanen från början - och så är fallet numera i högre utsträckning.

Vilka trender ser du när det kommer till kreativitet de senaste åren?
– Hållbarhet och socialt ansvarstagande kommer bara att öka i takt med att vi försöker rädda världen - om det ens går. Den kreativa industrin kommer att ägna sig än mer åt innovation, prototyping, produktutveckling - dvs produkter som levererar på tjänster som människor är intresserade av och villiga att 'hire to do the job' för att citera Clay Christensen.

Har du några specifika aktuella exempel på kampanjer du skulle vilja lyfta fram som inte nödvändigtvis syns på Resume.se?
– Vi har redan sett kampanjer som NOAs "Humanium" och Ogilvys "Lucvky Iron Fish" men ett nytt exempel på innovation och ovanstående trend är projektet "Scania Mundus" som för övrigt vann pris i ASAP - A Sustainability Acceleration Project - Svanens och Sustainergies accelatorprogram för studenter. Projektet handlar om hur man i Indien kan kombinera kollektivtrafik och återvinning av komposterbart avfall. Genom en påbyggnad kan Scaniabussen transportera både avfall till biogasproduktion och passagerare, vilket ger dubbel nytta. Vi behöver använd våra kommunikativa och kreativa 'skills' för att skapa och kommunicera den här typen av innovationer.

Resumé.se kommer under de närmaste veckorna att presentera ett antal nya bloggare. först var Martin Edenström och nu ansluter även Christina Knight. Välkomna!

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.