Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cissi Elwin om Poolias kritik mot chefstestet

Publicerad: 28 juni 2013, 08:26

Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin

Tidningen Chefs sågning av Monika Elling som ledde till hennes avgång har väckt stor uppmärksamhet och rönt kritik från Poolias huvudägare. Cissi Elwin svarar på kritiken på Chefs sajt.


Ämnen i artikeln:

PooliaChef

Vanligtvis när tidningen Chef gör sitt chefstest så brukar personera de testa hamna någonstans i mitten. Men när det var dags för tidningen att testa Poolias vd Monika Elling blev resultatet förödande.

"I det här enskilda fallet, när kritiken var så hård ringde vi extra många, över 30 personer, för att verkligen försäkra oss om att resultatet stämde. Vi kan inte väja för att publicera även riktigt svaga resultat. Då tappar våra tester all trovärdighet", skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin på tidningens hemsida.

Tidningen har gjort sina chefstester i 18 år och det har blivit 180 stycken. Men aldrig har något fått så hårda omdömen som Monika Elling. Hon kallades inkonsekvent, omdömeslös och irrationell och bilden av henne blev en person som var direkt olämplig att leda människor.

Tidningens chefstest bygger på research och intervjuer med minst tjugo personer som arbetar och har arbetat med den berörda chefen.Det handlar om personer på olika nivåer och sammanhang som samarbetat nära med chefen. Utifrån detta analyserar Chef ledarskapet hos chefen i fråga och sätter betyg enligt de kriterier som vi anser kännetecknar ett gott ledarskap.

Att chef skulle ha gått extra hårt åt Monika Elling vill Cissi Elwin definitivt tillbakavisa.

"Vi driver inte kampanj när vi gör cheftest och har ingen annan agenda än att granska ledarskapet på hög nivå i Sverige.  Höga chefer har ett stort inflytande över de många anställda i sina organisationer och är förebilder för andra chefer. Därför tycker vi att det är viktigt att studera hur deras ledarskap fungerar och uppfattas av de som jobbar med dem. Vi brinner för det goda ledarskapet och vet hur stor påverkan chefen har för hur människor mår och fungerar på sitt arbete. Vi vet hur svårt och komplext jobbet som ledare är. Men anser man att ett gott ledarskap är viktigt och avgörande för företag och organisationer måste man också ibland våga vara kritisk. Annars blir budskapet totalt urvattnat", skriver Cissi Elwin.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

PooliaChef

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.