Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Cissi Wallin: SVT behandlar mig som en brottsling

Publicerad: 24 september 2018, 05:55

Foto: Andreas Rågsjö-Thorell

Cissi Wallin riktar kraftig kritik mot SVT, Vita huset vill utreda nätjättarnas dominanta position och Comcast bjuder 30 miljarder pund för Sky. Det och mer i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

ComcastVolvoSkySVTCissi Wallin

Genom att avslöja namnet på den man, Fredrik Virtanen, hon tidigare anklagat för våldtäkt blev Cissi Wallin hösten 2017 en av de som tände gnistan för den svenska #metoo-rörelsen. Under inledningen av året har hon, enligt ett nytt Instagraminlägg, spelat in material åt SVT på frilansbasis. Men sen Cissi Wallin i mars kallades in till förhör, gällande förtal, har hennes program lagts på is.

"Jag straffades med att bli tystad, fast det förkläddes givetvis till att "vi kan inte publicera nu när så mycket fokus är på dig på annat sätt...". Sen skulle programmet vi spelat in sändas senare i vår/försommar. Men då tyckte SVT att jag var en för "kontroversiell person" och att man inte ville ha "fel fokus" när man lanserade sin nya satsning. Programmet lades återigen på is tills nu." skriver Cissi Wallin i inlägget.

Enligt Cissi Wallin är anledningen till att programmet återigen försenas de medieuppgifter, som även Resumé återgivit, som gör gällande att hon den här veckan kommer att åtalas för grovt förtal.

"SVT har behandlat mig totalt förnedrande, orättvist och till synes helt omdömeslöst under dessa månader. Jag blir behandlad som en dömd brottsling, straffas trots att de hela tiden vetat att de jobbar med en kvinnlig feministisk aktivist. Ängsligheten och dubbelmoralen är total. Hade detta hänt en manlig frilansare? Svar nej. Det har vi ju redan sett otaliga bevis på. Såhär behandlar alltså svensk public service-tv en kvinna år 2018." avslutar Cissi Wallin.

LÄS MER: Cissi Wallin: "Därför outade jag Fredrik Virtanen"

LÄS MER: Fredrik Virtanen: "Det går inte att gå vidare"

Comcast vinner budstriden om Sky – tros kosta dem 30 miljarder pund

Budgivningsstriden mellan Comcast och Fox kring vem som ska få kontrollen över det brittiska tv-bolaget Sky har pågått i snart två år. Men nu verkar den slutligen vara över, det rapporterar flera medier. Under gårdagen bjöd det amerikanska kabel tv-bolaget Comcast 30 miljarder pund för Sky. Buden lämnades in via en så kallad "blind budgivning" där Fox bud var betydligt lägre. Att Fox inte vinner striden innebär att mediemogulen Rupert Murdochs inflytande över den brittiska mediemarknaden kommer att minska.

Sky har i nuläget 26 miljoner kunder över hela Europa och kontrollerar även de lukrativa sändningsrättigheterna för Premier league.

Volvos varumärkeschef: "Marknadskommunikation måste vara äkta"

I helgen intervjuades Björn Annwall, varumärkeschef på Volvo Cars, av amerikanska CNBC. I intervjun lyfter Annwall fram vikten av att vara genuin i sin kommunikation.

"Marknadsföring kan inte handla om att hitta på bra historier. Det måste vara genuint och äkta. Varumärken behöver göra skillnad, istället för att säga att de gör det" säger Annwall och lyfter fram Volvos miljöarbete.

Björn Annwall berättar också att Volvo följer marknaden genom att skifta annonspengar från tv och print till digitala kanaler. Han menar också att man kommer att satsa ytterligare på pr.

"Det avgörande i framtiden kommer inte vara mediemixen, utan om vilka budskap du skickar – är de relevanta, är de genuina och lever ditt varumärke verkligen efter sina egna löften?

IGTV brottas med varumärkessäkerhetsproblem

De senaste åren har varumärkessäkerhet blivit en allt större fråga för annonsörer världen över. Våren 2017 var frågan speciellt uppmärksammad och varumärken som Audi, Argos, Heinz och hela Havas UK-gruppen drog in all annonsering på Youtube.

Och under helgen har problem på Instagrams nya satsning IGTV uppmärksammats av Business Insider. Tidningen har bland annat kommit över och anmält innehåll med barn i sexuella sammanhang. Innehållet anmäldes men togs inte bort från plattformen fören fem dagar senare.

Vita huset vill utreda nätjättarna för marknadsdominans

I Europa har EU flera gånger kritiserat, och bötfällt, nätjättar som Facebook och Google på grund av vad de anser är ett missbruk av bolagens dominanta position. Frågan om hur man ska se på jättarnas dominans, och om man bör göra något åt den, har redan debatterats i flera år. Och nu verkar frågan diskuteras på högsta ort även på andra sidan Atlanten. Enligt Bloomberg, som tagit del av ett icke-publicerat förslag, vill den amerikanska regeringen utreda om nätjättarna brutit mot några konkurrenslagar.

"På grund av deras avgörande roll i samhället är det viktigt att amerikanska medborgare är skyddade från att dominanta onlineplattformar utnyttjar sina positioner." står det i förslaget.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.