Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Civilministern: "Utesluter inte ett totalförbud mot spelreklam"

Publicerad: 22 mars 2019, 13:34

Civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Foto: Wikimedia commons

Om spelbolagen misslyckas med att visa på en märkbar förändring av sin marknadsföring menar civilminister Ardalan Shekarabi (S) att det kan bli aktuellt med ett totalförbud mot spelreklam.


Ämnen i artikeln:

Ardalan ShekarabiSpelreklam

Sedan omregleringen av den svenska spelmarknaden slog igenom den första januari har allmänhetens kritik mot spelbolagens reklam växt och rekordmånga anmälningar om vilseledande marknadsföring har inkommit till Konsumentverket.

Det har fått civilminister Ardalan Shekarabi (S) att ställa ett ultimatum: spelbolagen har på sig till den sista mars att visa "märkbar förändring" i hur reklamen utformas. Enligt ministern är spelbolagens marknadsföring både alltför omfattande och aggressiv.

Tiden börjar nu rinna ut och blott en vecka återstår till deadline. I en intervju med Resumé säger Ardalan Shekarabi under fredagen att om spelbolagen inte lyckas komma fram till en självreglering som leder till en märkbar förändring av reklamen, ligger en lagstiftning nära i tiden.

– Vi börjar med självreglering och visar det sig att det inte leder till en märkbar förändring behöver lagstiftning användas som verktyg. Och vi kommer agera skyndsamt, det finns ingen anledning att vänta.

Civilministern öppnar dessutom upp för ett totalförbud av spelreklam:

– Jag utesluter inte att det kan uppstå en situation där vi måste använda oss av ett totalförbud mot spelreklam. Men det är ett sistahandsalternativ. Lyckas vi genom självreglering uppnå en hållbar situation för spelreklamen utan att totalförbjuda så är det alternativet att föredra, säger Ardalan Shekarabi.

– Jag har ett proportionerligt förhållningssätt till det här – vi vidtar de åtgärder som krävs och går inte längre än så. Men det är uppenbart att dagens situation står i strid med hela omregleringen och lagstiftningen, men också med den allmänna rättsmedvetenheten och folkviljan.

Läs en längre intervju med Ardalan Shekarabi på måndag.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

Ardalan ShekarabiSpelreklam

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.