Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Clara Scherman jublar över tablåstarten i USA

Publicerad: 1 oktober 2009, 13:39

TV4:s inköpschef Clara Scherman kan andas ut. Actiondramat Flash forward, high school-komedin Glee, sitcomen Modern family och advokatdramat The good wife tillhör några av TV4:s inköp som får premiär i Sverige senare i år. Och de har fått en stark start i USA.


Clara Scherman.

Redan efter några veckor in på det amerikanska tv-året, som börjar på hösten, brukar det utkristallisera sig vilka format som hittat sin publik.
För de svenska inköparna är det en tid av nagelbitande eftersom det är nu som det visar sig hur långlivade deras programinköp blir.

De svenska kanalerna köper formaten i paket från olika amerikanska tv-bolag, och kan egentligen inte påverka utfallet i någon större omfattning. Bra amerikansk rating de första veckorna blir avgörande för deras eget tablåbyggande.

Dessutom har de amerikanska tv-bolagen under senare år haft allt mindre tålamod med format som inte tillräckligt snabbt levererar "ögonpar" till annonsörerna.
Istället har de satsat på säkra ”shinyfloor”-format som Idol och Let’s Dance.

På TV4 är man i alla fall nöjd med hur gruppens format öppnat i den amerikanska hösttablån.
– Det känns fantastiskt roligt att vi lyckats lägga vantarna på många av höstens stora succéer. De här serierna ger oss en härlig bredd i utbudet, och jag tror och hoppas att de kommer att erbjuda något för alla! säger TV4-Gruppens inköpschef Clara Scherman, i en kommentar.

Till succéformaten räknar hon actiondramat Flash forward high school-komedin Glee, den skruvade sitcomen Modern family och advokatdramat The good wife.

TV4:s amerikanska premiärer

High school-komedin Glee är skapad av författarna bakom Nip/Tuck och handlar om en ung lärare, spelad av Matthew Morrison, som under visst motstånd försöker blåsa nytt liv i skolans töntstämplade show- och dansgrupp. Efter en framgångsrik lansering i början av sommaren, då över 25 miljoner människor tog del av pilotavsnittet, såg över 15 miljoner tittare första avsnittet när serien startade i september. Framgångarna har nu lett till att första säsongen förlängts.

I The good wife spelar Juliana Margulies politikerhustrun som tvingas återgå till sitt arbete som försvarsadvokat efter att hennes man dömts till fängelse efter en prostitutionshärva. Dramaserien hade den starkaste premiären i USA i sin slot sedan hösten 2002 då den drog igång den 22 september.

Komedin Modern family skruvar till den klassiska amerikanska sitcomen med hjälp av moderna familjekonstellationer och en osynlig dokumentärfilmare som porträtterar deras vardag. Bland skådespelarna märks bland andra Ed O'Neill (Våra värsta år). Premiären den 23 september blev kvällens mest sedda program i USA. Med 12,7 miljoner tittare blev det också kanalen ABC:s största publik i sin slot på två år.

Joseph Fiennes spelare huvudrollen som FBI-agenten Mark Benford i actionserien Flash forward där hela jordens befolkning förlorar medvetandet under 2 minuter och 17 sekunder då de i stället ser glimtar av framtiden. Serien blev den största dramapremiären klockan 20.00 i USA på över ett och ett halvt år med sina 12,5 miljoner tittare.

Förutom ovanstående serier så kommer TV4-Gruppen även att bjuda sina tittare nyheter som Melrose Place (premiär i TV400 i november), Life unexpected, White collar, Sons of Tucson och Accidentally on purpose med Jenna Elfman.

Ett kollage av inköp.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.