Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Comhem slår tillbaka mot kritiken

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Kanal 5 och TV3 rasar mot Comhems avtal med TV4 Plus. Nu slår Comhem tillbaka mot kritiken.- Vad är det de vill? Ska vi neka TV4 Plus distribution för att skydda Kanal 5 och TV3? Det skulle vara monopolfasoner. Alla är välkomna och det finns ingen tidspress, säger Per Nilsson, vd på Comhem.


TV4:s nya kanal TV4 Plus siktar på en räckvidd på 50 procent. Vägen dit går genom Comhems uppgraderade när. 500 000 av Comhems 1,4 miljoner hushåll kan ta emot sändningarna från TV4 Plus när kanalen drar igång under första kvartalet 2003. Men Kanal 5 och TV3 protesetrar högljutt mot Comhems beslut.- Det är ju skojigt att de nu öppnar upp 500 000 hushåll, men det är högst anmärkningsvärt att det gör det först efter att TV4 lanserar en ny kanal. Det stinker hela vägen ner till Bryssel, säger Manfred Aronsson, vd på Kanal 5.- Det är ett anmärkningsvärt beteende, det finns kanaler som dött framför Comhems port för att de inte fått komma in i utbudet. Först gör man en lösning för TV4 och sen går man ut med erbjudandet till andra kanaler. Men nu har de redan byggt sin egen affärsmodell med TV4, fortsätter Aronsson.Men Comhems vd Per Nilsson håller definitivt inte med.- Jag är ordentligt överraskad över deras reaktion. Vi stödjer den fria konkurrensen. Men jag förstår deras oro på annonsmarknaden, TV4 Plus är en självklar konkurrent, men det är inte en fråga för Comhem. Vi distribuerar tv och ser nya svenska tv-kanaler som viktigt innehåll. Vad är det de vill? Ska vi neka TV4 Plus distribution för att skydda TV3 och Kanal 5? Det skulle vara monopolfasoner, säger han.Per Nilsson medger att man de senaste två dagarna erbjudit Kanal 5 och TV3 kanalplats. Prislappen på det är enligt uppgifter till Resumé runt 50 miljoner kronor. TV4 har aviserat att deras nya kanal har en kostnadsbas på cirka 100 miljoner.- Vi har ingen exakt prislista, och jag ger dig ingen fingervisning om var priserna ligger. Detta är det samlade priset på samarbeten, vi har en dialog med varje part hur vi gör affärer tillsammans. Men vi har samma grundvärderingar med de olika kanalerna, säger Per Nilsson.Varken Kanal 5 eller TV3 vill dock kännas vid att förfarandet har skett på konkurrensmässiga grunder.- Det här är som om ICA skulle förklara krig med Spendrups, Carlsberg, Falcon och Åbro samtidigt. Comhem är bara ett tomt skal utan oss, säger Petter Nylander, vd på TV3.- Den jämförelsen är för mig felaktig. Det TV3 menar är i såna fall att ICA skulle neka Spendrups, säger Per Nilsson.TV3:s jurister filar nu på en anmälan till Konkurrensverket, enligt Petter Nylander.Manfred Aronsson väntar dock med att gå så långt.- Först vill vi se alla kort på bordet, hur ser distributionen ut? Om TV4 ska nå 50 procent av hushållen måste de ha full penetration i Comhems nät. Och får de det går vi till både Konkurrensverket och EU, säger han.

Andreas Johansson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.