Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Consid backar – drar tillbaka nomineringen av Alexander Bard

Publicerad: 17 november 2017, 10:04

Efter kritiken mot Consid för sin nominering av Alexander Bard som årets digitala influencer drar bolaget tillbaka nomineringen.

Foto: Andreas Elgstrand

Efter kritiken mot nomineringen av Alexander Bard som årets digitala influencer drar bolaget Consid tillbaka nomineringen. "Vi vill vara extremt tydliga i vår ståndpunkt" säger bolagets vd Peter Hellgren.


Ämnen i artikeln:

Alexander BardConsidAmanda Oxell

Den 24 november  presenterade konsultbolaget Consid sina nomineringar i tävlingen Årets digitala influencer. Årets nominerade är Frida Boisen, digital chef på Bonnier Magazines & Brands, Per Holknekt, föreläsare och debattör samt Alexander Bard, artist, föreläsare och filosof.

Priset går till "en individ som under året drivit digitaliseringsfrågor på ett föredömligt sätt och i och med detta fått betyda mycket för Sveriges digitala utveckling.

Nomineringen av Alexander Bard kritiserades under gårdagen av Amanda Oxell, digital strateg på Wavemaker, i en krönika i Resumé. Oxell påpekade att Bard visserligen är en intelligent person men att hans uttalanden gällande #metoo-kampanjen borde diskvalificera honom från nomineringar till priser.

"Consid har genom nomineringen av Alexander Bard till Årets Digitala Influencer visat att det i allra högsta grad är tillåtet att ha en sunkig kvinnosyn i dagens Sverige"

Consids vd Peter Hellgren svarade på kritiken och menade att bolaget inte på något sätt ställer sig bakom Bards uttalanden men att haft rätt i många av de spaningar gällande digitaliseringen han framfört.

Nu väljer man att backa och dra tillbaka nomineringen av Bard.

–  Som jag beskrev i mitt uttalande till Resumé är bakgrunden till nomineringen av Bard de många rätt han har haft i sina digitala och filosofiska trendspaningar under många år, och det är i just kontexten digital influencer han lyfts. De uttalanden som han gjort i samband med bland annat #metoo-kampanjen är ingenting som vi som bolag ställer oss bakom, men vi förstår kluvenheten i att det är svårt att bortse från dessa delar givet nomineringen, även om jag vill understryka att det givetvis inte är detta vi har haft för avsikt att uppmärksamma eller premiera på något sätt. Givet detta drar vi nu tillbaka hans nominering, skriver Hellgren i ett pressmeddelande.

Nomineringarna av Frida Boisen och Per Holknekt står dock kvar.

– I en bransch som vår är det extra viktigt att värna om jämställdheten då könsfördelningen är så pass sned. Vi driver en mängd initiativ för att värna jämställdheten, bland annat vårt kvinnliga nätverk Q Rendezvous. Vi ska vara ett jämlikt och jämställt företag där alla behandlas likvärdigt och respektfullt. Att många tolkat detta på motsatt vis i och med nomineringen av Bard är mycket olyckligt och jag vill än en gång å det tydligaste deklarera att vi på intet sätt ställer oss bakom någon form av förtryck, diskriminering eller trakasserier. Här vill vi vara extremt tydliga i vår ståndpunkt.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.