Nyheter
Dagens Nyheter granskar männen bakom alternativsajterna
Publicerad: 17 mars 2017, 06:52
Foto: Faksimil
Dagens Nyheter granskar männen bakom alternativsajterna, Filip och Fredriks tittare drar in en miljon kronor till Syrien och Snapchat dissas av annonsörer. Det och mer i dagens Morgonsvep.
Dagens Nyheter granskar alternativsajterna och männen som driver dem
Dagens Nyheter har i en lång granskning satt alternativsajterna Fria Tider, Avpixlat, Nyheter Idag, Nya Tider och Nordfront under lupp. DN skriver att det finns en idelogisk spridning mellan sajterna men att de alla har gemensamt att de kritiserar sveriges invandringspolitik och har ett förakt mot de etablerade medierna. Fyra av de fem sajternas företrädare har skulder hos Kronofogden och sajterna är generellt olönsamma. Huvuddelen av intäkterna för alternativsajterna kommer genom läsardonationer och annonsintäkter, tidningen Nya Tider uppbär dock presstöd och beviljades i år 3,4 miljoner kronor i stöd.
– Vår rapportering är, till skillnad från er, objektiv. Det här med Kremlvänligheten är en viktig fråga med stark polarisering. Svensk mainstreammedia bidrar till fientlighet när det faktiskt är så att Putin gjort stora insatser för freden i till exempel Syrien, säger Nya Tiders chefredaktör, Vavra Súk, till Dagens Nyheter.
Snapchat får låga betyg av annonsörer
Även om annonseringsmöjligheterna på Snapchat är relativt nya visar det sig att företaget, som börsnoterades för ett par veckor sedan, har svårt att imponera på annonsörer. I en undersökning av RBC Capital Markets på uppdrag av AdAge där 1 600 annonsörer deltagit visar resultaten att plattformen erbjuder får dålig ROI och att annonsörerna hellre lägger sin budget på Instagram-annonsering. Annonsörerna anser att konkurrensen från Instagram, svårigheter att mäta KPI:er, dålig segmentering och dåligt engagemang som några av anledningarna till den låga ROI:n.
Filip och Fredriks tittar skänker miljonbelopp till Syrien
I tisdagens Breaking News uppmanade programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson sina tittare att skänka pengar till det hårt krigsdrabbade Syrien. Programledarna uppmanade tittarna att skänka sex kronor, en krona för varje år som kriget pågått. På ett dygn lyckades de samla in en miljon kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR, det rapporterar Kulturnyheterna. "Vilket underbart engagemang det finns i Sverige”, kommenterar UNHCR efter blixtinsamlingen. Pengarna räcker enligt organisationen till sjukvård för 5882 människor inne i Syrien, eller nödpaket för 3289 personer.
Google toppar, återigen, student-ranking
När svenska studenter får välja sin drömarbetsplats drar Google det längsta strået, det rapporterar SvD Näringsliv. Det är inte första gången den amerikanska nätjätten toppar listan över var studenter helst vill jobba.
– Google har en stark företagskultur, ett engagemang och här finns en intern stolthet, som attraherar. Man har skapat en bra image redan från början, säger Sighsten Dahl, varumärkesexpert på Universum som utfört undersökningen till SvD.
Dahl förklarar att Google tidigt insåg vad som lockade unga till företaget. Möjligheten till att jobba med egna projekt, flexibilitet i arbetstimmarna och bekvämligheter som snygga kontor och mat på jobbet.
– Tänker man på Google tänker man på innovation, och det lockar, säger Sighsten Dahl.
Netflix byter rating-system
Netflix kommer från och med april att byta betygssystem från det gamla "fem-stjärne"-systemet till ett tuppe upp/ner-system, det rapporterar The Verge. Under 2016 körde företaget tester som visade att tuppe upp/ner-systemet renderade i en 200-procentig ökning av betygssättningar. Netflix vice produktchef Todd Yellin berättade under en presskonferens att tum-systemet ger en känsla av att användarna betygsätter filmen/serien för sig själva, snarare än att de betygsätter för någon annan.