Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Dags för TV4-ledningen att träda fram"

Publicerad: 4 december 2008, 14:44

– Det är kanske dags för TV4-ledningen och träda fram och erkänna att det inte bara handlat om ett sammanblandande av roller, utan också grov kriminalitet, säger journalisten Dick Sundevall som vittnade mot förra kollegan Sefastsson i rätten.


Dick Sundevall. Foto: Scanpix

Dick Sundevall var den journalist som först presenterade uppgifterna som ledde fram till att Sefastsson nu fällts för mutbrott i Tingsrätten.

Sefastsson advokat, Gunnar Falk, anklagade under rättegången Dick Sundevall för att, tillsammans med polismannen Olle Liljegren, ha gillrat en fälla för Sefastsson, under beteckningen Operation Domedag.

Sundevall utgår från att domen innebär att Trond Sefastsson nu är förbrukad i sina båda yrkesroller.
– Det är bra att han slipper krypa in, säger Dick Sundevall.
– Han har två akademiska examina, både som journalist och jurist. Och han lär knappast kunna fortsätta i någon av de rollerna i Sverige. Man brukar ju på samma sätt räkna ned påföljden om till exempel en polis eller läkare döms.

Hur känner du personligen?
– Det känns inte som en seger. Snarare finns något sorgligt i allt detta. Jag har jobbat som frilans för Kalla Fakta sedan starten, och det här har skadat programmet väldigt mycket, med så många duktiga medarbetare. Så det känns mest för jävligt på ren svenska.

Anser du att Kalla Faktas varumärke är skadat?
– Ja, han var ju var deras mest profilerade reporter. Det är kanske dags för TV-ledningen och träda fram och erkänna att det inte bara handlat om ett sammanblandande av roller, utan också grov kriminalitet. Man har ju hela tiden försökt ta ned frågan och hänvisa till journalistisk etik. Men nu har ju Tingsrätten slagit fast att det faktiskt handlar om kriminalitet.

Tror du att målet kommer drivas vidare till Hovrätten?
– Jag har hela tiden trott det, men nu undrar jag om Trond eller åklagaren vill dra det ett varv till. Mutbrott är juridiskt komplicerade. Men om jag vore Trond skulle jag akta mig eftersom jurister dömer i Hovrätten. Och bedömer de att det handlar om grovt mutbrott så blir ju påföljden fängelse.

– Jag läste för övrigt nyligen Anita Jekanders bok om Jesus-Alcalá-affären. Det är slående hur lika fallen är: journalister som skriker i högan sky att ingen ska åtalas. Vi har alla en del att lära om att granska granskarna.

Resumé har sökt Kalla Fakta-chefen Fredrik Lundberg och programdirektören Göran Ellung.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.