lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dalenius JO-anmäler polis och åklagare

Publicerad: 17 september 2009, 13:38

Draft FCB:s kreativa chef Anders Dalenius som greps misstänkt för mordförsök i två fall utanför en skola i Gamla stan, anmäler nu polis och åklagare till JO.

Ämnen i artikeln:

Anders Dalenius

PW

Peter Willebrand


Anders Dalenius.

Det var var den 21:a april i år som Anders Dalenius greps och anhölls för två mordförsök i Gamla Stan i Stockholm. Enligt den JO-anmälan som lämnats in greps Anders Dalenius klockan 20.30 i sitt hem. Detta var bara några timmar efter att mordförsöket hade ägt rum.

Anders Dalenius tillbringade sedan 18 timmar i Kronobergshäktet. Först efter sex timmar genomfördes det första av två förhör. Han frigavs sedan dagen därpå, eftersom han hade alibi för tidpunkten då skotten föll. Anders Dalenius satt då nämligen i ett möte med sina kollegor.

En kvinna och en man har senare anhållits för mordförsöket. Kvinnan avskrevs medan mannen dömdes för brottet. I anmälan står att fallet blev mycket uppmärksammat i massmedier. Eftersom Anders Dalenius var en prisad reklamman var han lätt att identifiera. Den 28:e april ströks Anders Dalenius helt och hållet ur förundersökningen.

Den enda kopplingen Anders Dalenius hade till de två offren för skottdramat var att han på 90-talet studerat filosofi med den skjutne mannens ex-fru. De två var också kompisar på Facebook. Det var också det som gjorde att han blev utpekad för brottet.

Anders Dalenius ifrågasätter i JO-anmälan hur han kunde gripas och anhållas på så lösa grunder. Han skriver att både han och hans sambo har fått uppsöka psykolog efter det inträffade. Efter att han släppts gömde han sig tillsammans med familjen i en sommarstuga för att slippa medierna. Han kände sig senare också tvingad att flytta från den lägenhet han bode i då gripandet skedde.

I anmälan skriver Dalenius advokat att det är viktigt att ärendet granskas av JO för att undvika att andra ska kunna drabbas av något liknande i framtiden. Han vill ha svar på om polisen och åklagarmyndigheten gjort sig skyldig till felaktig myndighetsutöving i samband med gripandet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev