Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Damfotbollen når kommersiellt genombrott: "Investerar hundratals miljoner mer"

Publicerad: 10 juni 2019, 13:19

Nike är ett av de varumärken som satsar stort på VM i damfotboll.

När allt fler varumärken väljer att satsa på damfotbollen gör många spaningen att fotbolls-VM 2019 utgör ett kommersiellt genombrott. Niklas Turner Olovzon på Passion Lab bedömer att varumärken har ökat sina investeringar med hundratals miljoner kronor i jämförelse med det senaste mästerskapet.


Ämnen i artikeln:

Fotbolls-VMNiklas Turner OlovzonDamlandslagetPassion Lab

Damfotbollen har varit på stark frammarsch under 2019. Det har lett till ett ökat intresse hos både svenska och internationella annonsörer att låta sitt varumärke associeras med dam-VM, som drog igång fredag 7 juni. Under våren har tunga annonsörer som Nike och Coca-Cola satsat stort på omfattande kampanjer kring mästerskapet. Visa lanserade sin största sponsorsatsning på damfotboll någonsin på hela 33 individuella marknader. I Sverige gör 18 av Svenska fotbollsförbundets samarbetspartners kampanjer kring damlandslaget – motsvarande siffra inför VM 2015 var tre, enligt Aftonbladet. Inte så konstigt kanske att många bedömer att dam-VM 2019 kommer utgöra en milstolpe inom damidrotten, inte minst kommersiellt.

LÄS MER: "Här är trenderna som driver sponsringsmarknaden framåt"

Niklas Turner Olovzon är vd och grundare av brand emotion-byrån Passion Lab som bland annat jobbar med Elitfotboll Dam. Trots att intresset för damfotbollen har ökat hos sponsorerna, menar han att de ligger de efter i förhållande till utvecklingen av det allmänna intresset.

– Om vi bortser från arenorna är damfotbollens publiksiffror idag fantastiska, så på så vis har sponsorerna faktiskt legat efter och hittills inte riktigt förstått sprängkraften hos svenska folket, säger han till Resumé.

Att intresset för damfotbollen ökar hos företagen anser han ligger i linje med ett allt större fokus på jämställdhetsfrågor, och samhällsfrågor överlag.

– Om man hävdar sig vara ett företag som fokuserar på jämställdhet är det svårt att negligera ett sådant här mästerskap.

Samtidigt tycker han att det är viktigt att varumärken inte bara använder Dam-VM som ett tillfälle att driva politiska frågor – något han också upplever att allt fler företag blir bättre på.

– Det här handlar om elitidrottskvinnor som representerar Sverige i ett stort mästerskap, det är en fest för både dem och publiken och då blir det också skevt att skymma det genom att endast koppla sitt sponsorskap till att till exempel prata om hur situationen ser ut på Sveriges skolgårdar.

LÄS MER: "Fotbollsstjärnans feministiska brandtal i Coca-Colas kampanjfilm"

– Jag känner mig positivt överraskad av hur de flesta företag fokuserar på att behandla damerna på samma sätt som herrarna genom att betrakta dem som idrottsstjärnor, förebilder och reklampelare istället för att ständigt låta dem bli talespersoner för jämställdhet. Egentligen är det det bästa sättet att lyfta damfotbollen: att visa på dess status som ren och skär idrottsunderhållning, vilket herrarna alltid får utgöra, fortsätter han.

Förutom ett allt större fokus på jämställdhetsfrågor – vilka faktorer driver det ökade intresset?
– Företag letar allt mer efter krokar att hänga upp sina budskap på. Det innebär att de ständigt är ute efter fester och anledningar att fira – oavsett om det är halloween, jul eller kanelbullens dag. Den typen av fenomen har ökat explosionsartat i Sverige de senaste fem-tio åren. Dam-VM är ytterligare en fest som varumärken vill vara med och höja för att skapa ytterligare den typ av samlingspunkt som annars är väldigt svår att hitta idag. Sportvärlden är tillsammans med några få andra bastioner det som utgör potentiella lägereldar att samlas kring.

Enligt Niklas Turner Olovzon är damfotbollen fortfarande en kostnadseffektiv och billig rättighet i jämförelse med herrfotbollen. Att prislappen är låg i förhållande till det faktiska värde varumärken får ut av att gå in i den utgörs delvis av att damfotbollens stjärnor fortfarande är tillgängliga på ett helt annat sätt än spelarna i herrlandslaget.

LÄS MER: "Så utformas kreativ sponsring – tre inspirerande case"

– Både tillgängligheten och ödmjukheten hos stjärnorna i damfotbollen är högre, vilket gör det både lättare och roligare för varumärken att jobba med dem. Så kanske herridrotten var en gång i tiden och kanske borde vara fortfarande idag. Damstjärnorna är inte lika bortskämda – eller kanske smartare – men det finns i alla fall en helt annan möjlighet att göra bra saker tillsammans.

Den här generationen damspelare förstår dessutom betydelsen av att nå ut, menar han.

– Det ligger i allas intresse att öka uppmärksamheten för damfotbollen. På herrsidan spelar det nästan ingen roll hur bra eller dålig kommunikation som görs – det kostar alltid mycket pengar.

Niklas Turner Olovzon bedömer att pr-värdet för de varumärken som väljer att satsa på damfotbollen har ökat starkt sedan det senaste mästerskapet.

– Jag uppfattar att företag investerar hundratals miljoner mer i jämförelse med senaste dam-VM. I och med investeringsökningen får företagen förhoppningsvis ut lika mycket – eller mer.

Vad krävs för att intresset ska hålla i sig och till och med öka framöver?
– Jag tror att det krävs att vi får igång livekonsumtionen på hemmaplan. På vissa håll och kanter har man lyckas i perioder, men intresset för den nationella damfotbollen måste upp i hela landet. Jag tror till exempel att intresset för herrlandslaget är skapat av intresset för lokala fotbollslag i Sverige men även för lag ute i världen, och att allt det intresset ackumuleras i landslaget.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.