fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danska produktionsbolaget öppnar upp i Stockholm: ”En fantastisk marknad”

Publicerad: 9 februari 2023, 13:58

Det välrenommerade produktionsbolaget Bacon har redan hunnit knyta till sig nya svenska regissörer och producenter. Med ett nytt kontor i Stockholm hoppas man på att locka fler.

Ämnen i artikeln:

NyheterBacon

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Med förhoppningar om att rekrytera ytterligare svenska producenter och regissörer öppnar det danska produktionsbolaget Bacon upp ett nytt kontor i Stockholm. Det innebär att de återigen har fysisk närvaro i den svenska huvudstaden efter att ha stängt ned sitt tidigare kontor 2018. 

– Den svenska marknaden är väldigt intressant med fantastiska kunder, byråer och en mängd inspirerande jobb. Sedan vi lade ner vårt tidigare kontor har vi alltid haft en tanke att komma tillbaka med en starkare svensk roster. Det känns bra att stärka vår position i Sverige med mer lokal talang och ett tydligt ”hem” att träffas i det dagliga, säger Mette Jermiin, vd på Bacon.

Kontoret ligger på Södermalm i Stockholm och hittills har Bacon knutit till sig producenten Axel Herrlin och regissören Niki Lindroth von Bar. Bacon har sedan länge varit ett av Nordens mest framträdande produktionsbolag. Även om de inte haft fysisk närvaro i Sverige har de varit inblandade i en mängd projekt, däribland för ATG, Tre, H&M Home och Ikea med svensk koppling. Bacon är sedan länge inriktade på reklamfilm men startade för några år sedan även upp en dramaavdelning. Tanken är att kontoret i Stockholm ska ha en liknande inriktning som de i Oslo och Köpenhamn.

– Det är en oförutsägbar marknad och det vore naivt att inte ta det i beaktning. Trots det känns det som rätt tajming. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Några konkreta affärsmål är inte uppsatta för kontoret. Mette Jermiin menar att de hållit nere kostnaderna för att inte behöva ta på sig jobb de inte vill göra.

– Jag vill ge oss möjligheten att välja rätt manus för oss. Min största rädsla är att vi tvingas jobba med saker som inte håller kreativ nivå för att vi ska kunna betala räkningarna. Det har alltid funnits i Bacons DNA att värna om vår kreativa integritet och det fortsätter vi. Därför har vi också hållit utgifterna för det svenska kontoret på en rimlig nivå, inte minst med tanke på läget i samhället.

Från danskt håll blickade man länge avundsjukt över sundet och de svenska reklambyråerna. Sedan några år tillbaka tycks dock höjden och självförtroendet inom den danska reklamvärlden ha stärkts. Mette Jermiin är dock inte helt övertygade om att danskarna är ”förbi”, även om resultat i internationella reklamtävlingar pekar på det.

– Mina landsmän kommer slå mig i huvudet för det här men den svenska marknaden är mer professionell och har fortfarande högre kreativ höjd än den danska. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev